ANNONS

Så skapar du psykologisk säkerhet: Här är allt du bör känna till

Veckans avsnitt av Påjobbetpodden gästas av Maria Göthe, ledarutvecklare och HR-expert från Wise Consulting. Temat för avsnittet är psykologisk säkerhet. Vad innebär det egentligen och hur skapar du psykologisk säkerhet i just ditt team?

Psykologisk säkerhet är inget nytt, utan är ett begrepp som har funnits länge inom både ledarskapsutbildningar och psykologistudier runt om i världen. Begreppet myntades av Amy Edmondson, professor vid Harvard Business School, som först identifierade begreppet psykologisk säkerhet i arbetsteam år 1999. Summerat handlar begreppet om att kunna känna sig säker i sin grupp under komplicerade arbetsmoment, utan att riskera att tappa ansiktet.

“Psykologisk säkerhet handlar om att du känner dig säker på att du inte kommer att bli förödmjukad om du kommer med egna idéer, gör misstag eller tycker annorlunda. Känner du dig trygg i din grupp kring detta så råder det psykologisk säkerhet.” säger Maria Göthe. 

Motsatsen till psykologisk säkerhet kallar man för psykologisk fara.Psycological danger, vilket handlar om att det istället finns risk för att bli uthängd om man gör något fel. Det behöver inte vara några stora saker utan det kan handla om att någon svarar med att till exempel ”himla med ögonen”. Det beteendet kan skapa psykologisk fara. 

Studien som Amy Edmondson presenterade 1999 visade att psykologisk säkerhet kan vara så pass avgörande att det kan rädda liv. Hennes studie byggde på antagandet att de kirurg-team som räddade flest liv var de team som hade högst psykologisk säkerhet.

“Det hon såg när hon studerade kirurg-teamen var att dessa team var de allra effektivaste. Det var enkelt att räkna på. De som räddade flest, var också de som rapporterade flest misstag i sina interna rapporteringssystem. De var väldigt trygga med varandra och jämlika på så sätt att till exempel ett sjukvårdsbiträde kunde säga till en läkare och ifrågasätta olika moment utan att någon gick till försvar eller delade ut repressalier. Man lyssnade på alla och vågade bidra, på så vis blev hela teamet bättre.” säger Maria Göthe.

I veckans avsnitt av Påjobbet kommer du som lyssnare att få lära dig mer om psykologisk säkerhet och hur man skapar den i verksamheten. Missa inte! 

Påjobbetpodden är en av Sveriges största ledarskapspoddar och drivs av bolaget Wise Consulting, som är experter på utveckling av organisationer och människor. Du hittar fler avsnitt där poddar finns! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST