Idag släpper Apple iPhone 11 - här är allt vi vet om hur den blir

IT-jätten Apple släpper en ny iPhone idag. Det här kan vi vänta oss.

Inte exakt detsamma, men väldigt lik. Det är experternas syn på nya iPhone – modell 11 – inför lanseringen.

Det hävdar Cnet som bygger uppgifterna på tunga källor som alltifrån Bloomberg och Apple-analytikern Ming-Chi Kuo till Twitter-läckor och rena rykten.

Poängen är att iPhone 11 mest kommer att handla om förbättringar av centrala funktioner som kretskortet och kameran, men naturligtvis också nästa generations operativsystem iOS13 som släpps i just september.

Priset för iPhone 11 väntas landa ungefär som för iPhone XS - det vill säga runt cirka 1 000 dollar.

Cnet konstaterar också att medan Apple tycks spela med säkra kort även i år fortsätter Samsung, Google och Huawei att leverera iögonfallande mobiler med en rad innovativa funktioner och väsentligt lägre pris än iPhone.

Men trots minskad vinst, problem kopplade till handelskriget mellan USA-Kina och att en rad chefer har slutat – däribland ingen mindre än Apples legendariske designchef Jony Ive – går det aldrig att räkna ut Apple, enligt Cnet.

Det vill säga bolaget skulle kunna överraska rejält vid lanseringen på Steve Jobs Theater i Cupertino på tisdag.

Forbes har exempelvis rapporterat om att industriveteranen Eldar Murtazin flaggar för att iPhone 11 blir ”dramatiskt annorlunda”.

Han har visserligen inte presenterar några bevis för det ännu, utan har bara hävdat att alla bilder som hittills har läckt är fejk.

Enligt Tomsguide kan Apple ha funnit en riktig spännande funktion i ett nytt videoverktyg för just iOS13.

Med hjälp av AI-funktioner kommer den nya tekniken från danska Spektral göra att användarna automatiskt och i realtid kan byta ut bakgrunder i videofilmer.

SvD konstaterar att medan det visserligen redan finns appar som kan ta bort bakgrunden i stillbilder i syfte att skapa snyggare porträtt är det en annan femma att göra det i realtid och i videofilmer med 60 bilder per sekund.

I mer eller mindre skrivande stund har Mobil rapporterat om att det kinesiska forumet Tme.net hävdar att man har släppt en riktig bild på hur iPhone 11-modellerna kommer att se ut.

Om bilden stämmer har exempelvis Wall Street Journal haft rätt om att Apple gör samma sak som med tidigare iPhone-modeller och släpper tre varianter – budget till lyx.

Uppgifter gör också gällande att de nya telefonerna får namnen Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max.

Om bilden är korrekt stämmer också ryktena om att de två dyraste modellerna är utrustade med tre kameralinser på baksidan.

Fördelen med just tre kameralinser i stället för två är att det dels går att ta betydligt bredare bilder, dels zooma skarpare.

De nya iPhone-modellerna väntas också ha en sensor på 12 megapixel, vilket naturligtvis är en rejäl ökning i förhållande till exempelvis kameran på framsidan av iPhone 7.

TF International Securities-analytikern Ming-Chi Kuo som har blivit världsberömd för sina träffsäkra Apple-prognoser har sagt att iPhone 11-modellerna får lika stora skärmar som X-serien.

Mobil gör också gällande att telefonerna ska vara utrustade med samma OLED-skärmar som på föregångarna 5,8 respektive 6,5 tum.

Fördelen med just OLED-skärmar är betydligt skarpare kontrast än LCD-skärmar.

Nytt är också vara att de två dyrare iPhone 11-modellerna är utrustade med ett nytt slags chip – A13 – samt 6 GB arbetsminne.

Ming-Chi Kuo har också gjort gällande att Apple har uppgraderat ansiktsigenkänningssystemet Face ID för att minimera effekterna av ”osynligt ljus” i syfte att förbättra användarens upplevelse.

Däremot pekar det mesta på att 3D Touch-funktionen som inte riktigt blev den succé som Apple hade hoppats på är borta i och med iPhone 11.

De båda dyrare modellerna sägs också ha stöd för Apple Pencil som genom sin känsliga touch-yta och goda precision kan användas alltifrån att skissa och teckna till att anteckna och göra markeringar i mejl.

Inte helt oväntat väntas batteriet i iPhone 11 ha något bättre kapacitet än föregångaren – alltifrån 2-20 procent beroende på modell.

Alla förändringar i all ära, men enligt Cnet pekar det mesta snarare på att 2020 års iPhone-modell blir den stora ansiktslyftningen.

För förutom både mindre och större modeller väntas modellen få en uppdaterad version av Face ID som inte bara stärker säkerheten, utan även ger Augmented Reality-möjligheter.

Apple uppges också arbeta med en ny metod för där användarna ska kunna använda telefonen utan att vidröra skärmen.

Men om den funktionen verkligen kommer i 2020 års version återstår att se.
2020 är också först då – om ens då – som iPhone kopplar upp sig mot 5G-nätet som kan innebära hastigheter på upp till 10 Gigatbit per sekund och leda till att en ny mobilrevolution står för dörren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST