Fotograf: Brian Solis/Flickr

Eventgurun som varit med och byggt  Stockholms tech- och startupvärld - nu ska han göra världens största hackaton för kvinnor

Det tidigare rekordet var 872 och togs i Maryland i fjol. Men det vill Tyler Crowley slå i den hackaton som går av stapeln i Stockholm i helgen. Han hoppas på 1000 deltagande kvinnor.

Den Kalifornienfödda event-gurun Tyler Crowley kom till Stockholm för åtta år sedan och har sedan dess gjort Sthlm Tech Fest till en institution. För tre månader sedan blev han kontaktad av konsultfirman McKinsey.

“Kvinnan jag träffade pratade om att göra en femtech hackaton, men jag missuppfattade henne och trodde att det var en hackaton för kvinnor hon menade”, säger Tyler Crowley och skrattar.

“Så det var den idén jag tog med mig vidare. Alla mina partner från tidigare ställde sig positiva direkt.”

Det gjorde även Stockholms stad som upplät Stadshuset för såväl inledning som avslutning på den hackaton som kommer att gå av stapeln nu i helgen, den 7-8 septemeber.

“Jag har alltid velat göra en hackaton, men en hackaton för kvinnor checkar alla boxar. Det är mycket snack runt jämställdhet men vad vi måste göra nu är mer verkstad och mindre snack. För mig är det här den viktigaste delen av Sthlm Tech Fest i år.”

Han menar att det även för honom, som en vit medelålders man, är jobbigt att delta på hackatons så han kan bara tänka sig hur det kan vara för en ung kvinna i.

“Det är fortfarande 95 procent män som går på hackatons, jag vill verkligen skapa ett hackaton där kvinnor ska känna sig bekväma.”

Inte mindre än 11 partner, varav Stockholms stad är en, är med på tåget. Varje partner har fått lämna en utmaning för deltagarna att lösa under de två dagar som eventet pågår.

Utmaningarna handlar om allt från att använda AI för att analyser bilder till hälsa och kvinnlig orgasm.

Det börjar på lördag kväll för mingel och indelning i de utmaningar som deltagarna valt. Därefter får de en 15 minuters crash-course i hackaton följt av en frågestund. Resten av kvällen fram till klockan ett på natten är avsatt till problemlösning.

På söndagen sitter deltagarna hos de bolag som står bakom den valda utmaningen och på kvällen är det åter samling i Stadshuset där den bästa lösningen ur varje grupp får presentera.

“Sedan väljs en vinnare för hela eventet som kommer att erbjudas plats i en accelerator och mycket annat.”

Hittills ligger rekordet på 872 kvinnor på ett hackaton i Maryland, USA, i fjol. Det vill Tyler Crowley slå. Han hoppas på runt 1000.

“Just nu har vi 650 men vi hoppas få in resten under de kommande dagarna.”