Fotograf: Pierre Markuse/ Flickr

Orkanen Dorian kan kosta försäkringsbolagen 246 miljarder kronor

Dorian är den näst starkaste orkanen som uppmätts hittills i Atlanten.

Försäkringsbolagen står att förlora upp emot 25 miljarder dollar på orkanen Dorian som svepte över Bahamas tidigt på måndagen. Det bedömer analytiker på UBS, skriver Reuters.


Dorian är den näst starkaste orkanen som uppmätts hittills i Atlanten och håller sakta på att röra sig mot USA:s östkust. Där har myndigheter beordrat över en miljon personer att evakuera från Florida, South Carolina och Georgia.

 

President Donald Trump twittrade om att Alabama även skulle drabbas men informationen dementerades av delstatens vädermyndighet. 

Alabama kommer INTE att påverkas av Dorian”, skrev de på Twitter. 

 

UBS basscenario är att försäkringskostnaderna landar på 25 miljarder dollar inom det bredare intervallet 5 till 40 miljarder dollar. Det tidigare basscenariot var 15 miljarder dollar, vilket alltså indikerar att UBS känner sig mer övertygade om att kostnaderna blir högre än tidigare förväntat.

Prognosen för hela 2019 är att samtliga naturkatastrofer ger en slutnota på cirka 70 miljarder dollar. Rekordet är från 2017 när de totala försäkringskostnaderna översteg 135 miljarder dollar efter flera orkaner, jordbävningar och skogsbränder.

Läs även: Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST