Bild: Yves Mersch, ECB Fotograf: Riccardo Antimiani/TT

ECB-ledamotens känga mot Libra - ”bedrägliga lockrop från Facebook”

Kryptoprojektet Libra, liknar en kartell, menar Yves Mersch.

Facebooks kryptovalutaprojekt utgör i förlängningen ett hot mot euron, menade ECB-ledamoten Yves Mersch i ett tal på måndagen.

Projektet kan underminera Europeiska centralbankens penningpolitik och riskerar att försämra eurons ställning både internationellt och som enskild valuta i euroområdet, menade han.

Kryptoprojektet Libra, där Facebook avser ge sina 2,5 miljarder användare möjlighet att genomföra transaktioner i en egen valuta, liknar en kartell, menar Yves Mersch. Detta givet att projektet backas upp av en mängd banker samt betalkorts- och techbolag som agerar ”kvasi-regenter” som utgivare av valuta. Motsättningen ligger i att bolag tjänar sina aktieägare, medan konventionella penningutgivande myndigheter, som bolagen kringskärs med en egen valuta, tjänar folket och allmänheten.

Läs även: Nu backar partners från Facebooks kryptoprojekt

”Jag hoppas verkligen att Europas medborgare inte lockas av att strunta i säkerheten bakom hälsosamma etablerade betallösningar till förmån för dessa bedrägliga lockrop från Facebook”, sade Yves Mersch.

Kopplingen mellan värdet av konventionella pengar och av en statsappt som folk faktiskt litar på är fundamentalt, menade Yves Mersch, något han hävdar att Facebook står helt i avsaknad av.

”Den (Libra) är avsedd att släpps av samma folk som haft svårt att förklara sig inför myndigheter i USA och EU utifrån hur våra demokratier hotas av hur de hanterat användarnas data på sin sociala medieplattform”, sade Yves Mersch utan att direkt referera till den uppmärksammade dataskandalen med analysföretaget Cambridge Analytica i centrum.

Läs även: G7-länderna varnar för Facebooks libra

Dessutom finns en särskild svag punkt för Europa, givet att Facebooks dotterbolag som är ämnat att hantera Libra (Calibra) är upprättat i Schweiz och de flesta av bolagen som backar kryptovalutan är amerikanska. EU:s myndigheter, som på sätt och vis kringskärs, ställs därför inför en särskilt svår utmaning från Libra.

”Pengar är en offentlig nytta och pengars koppling till statligt mandat är orubbligt. Idén om statslösa valutor är en avvikelse som aldrig förr i mänsklighetens historia har lyckats. /…/ Pengar kan endast vara tillförlitliga och nyttjas som socioekonomisk funktion om de backas upp av en självständig och tillförlitlig offentlig institution som själv har offentlighetens förtroende och som inte står inför intressekonflikter som hos privata institutioner”, sade Yves Mersch.

Läs även: Så skiljer sig Bitcoin från Facebooks Libra


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST