Fotograf: Kelly Kline/ Flickr

Han är favoriten som ska utmana Trump

Totalt består fältet av 20 kandidater, varav tio har bjudits in till en debatt i Houston den 12 september.

Med fem månader kvar till första omröstningen i Demokraternas primärval leder Joe Biden förvisso opinionsundersökningarna, men samtidigt saknar partiet en stark konsensuskandidat som kan ena det splittrade partiet.

Det skriver Reuters.

Den förre vice presidenten Joe Biden har hittills haft en stabil ledning före kandidaterna, men har också ifrågasatts delvis på grund av hans ålder och ryktet som moderat kandidat för ett parti som rört sig allt längre vänsterut.

”Biden är den svagaste ledaren i ett brett primärval på länge”, sade Joel Payne, som jobbade med Hillary Clintons presidentkampanj 2016.

Han menar att Joe Bidens ledning till stor del beror på att väljarna är bekanta med honom sedan tiden som vicepresident snarare än att han gjort en stark kampanj.

Utöver Joe Biden har ljuset riktats på senatorn Elizabeth Warren som har en ambitiös agenda och förespråkar ”stora strukturella förändringar”.

Precis som de andra toppkandidaterna har frågor väckts kring huruvida hon kan ena partiet. Enligt demokratiska strategen Delacey Skinner kan hon dock utöka sin väljarbas utöver att dra väljare från Bernie Sanders och andra kandidater till vänster.

”Hon börjar faktiskt locka moderata väljare. Hon känns inte som en Bernie (Sanders). Hon känns inte som om hon ska spränga allt”, sade Delacey Skinner.

”Jag ser henne som någon som kan locka väljare från Bernie och Biden”, sade hon.

Totalt består fältet av 20 kandidater, varav tio har bjudits in till en debatt i Houston den 12 september.

Primärvalsprocessen inleds den 3 februari 2020.

Läs även: Trump vill lossa på utsläppregler kring metan – större växthuseffekt än koldioxid


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST