Hållbarhetsmål 6: Rent vatten och sanitet för alla / Grundarna bakom Altered, Kaj Mickos och Johan Nihlén Fotograf: Globala Målen/Jill Bederoff

Deras kran dämpar vattenåtgången med 98 procent – ”Vi tog oss an utmaningen”

En av tre personer världen över lever i dag utan tillgång till grundläggande sanitet, vilket orsakar sjukdom och skapar en ohälsosam miljö som särskilt drabbar människor som lever i fattigdom.

Idén bakom uppmärksammade Altered kom när innovationsprofessorn Kaj Mickos var i Shanghai för att köra ett innovationsrace med kinesiska universitet för över åtta år sedan.

“Vi tog oss an utmaningen med vatten. I en analys av problemet insåg jag att vi måste utgå ifrån alla de kranar som redan finns”, säger Kaj Mickos.

“I en vanlig kran rinner 10–12 liter vatten per minut. Det är mycket och det är bara en bråkdel som nuddar dina händer eller sköljer av tallriken, resten åker ut vid sidan av. Min idé var att atomisera vattnet så att varje droppe får sin egen yta och samtidigt öka hastigheten. Då får man ut en större effekt av varje droppe.”

Intervju med grundarna: Deras uppfinning minskar vattenförbrukningen med 98% – Ikea är redan en partner

Prototypen som togs fram blev liggande i en byrålåda. I sex år. Men när den plockades fram var tajmningen perfekt. I dag säljer Altered sina smarta munstycken, som sparar upp till 98 procent vatten, världen över. Senare i år kommer Ikea ut med sin lågprisversion.

Fler bolag:
Orbital – energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar vattnet.
Solvatten – portabel vatten renare.
Chromafora – avlägsnar upplösta metaller och föroreningar.
Bluewater – tar bort kemikalier, läkemedelsrester, mikroorganismer och giftiga metaller i dricksvatten.
Watersprint – led-lampor som renar dricksvatten.
Wostman – världens mest snålspolande toaletter med sitt vakuumpatent.
Waterman – förvandlar saltvatten till sötvatten.
Aqua-Q Vatten – varningssystem i realtid som hittar bakterier, parasiter och andra föroreningar.

Läs även: Unika listan: 74 svenska bolag som ska fixa globala hållbarhetsmålen

Veckans målgörare

Det kommer att krävas massor av idéer och mängder med kapital för att nå FN:s 17 globala hållbarhetsmål år 2030. Med Veckans målgörare vill vi lyfta svenska bolag vars verksamheter på olika sätt bidrar till att världen kommer i mål.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST