Bostadsköparna är på hugget – även augusti kan bli rekordmånad

Trots en väldigt stor oro på finansmarknaderna verkar bostadsmarknaden tuffa på just nu”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell. 

Det såldes rekordmånga bostadsrätter via bostadssajten Hemnet i juli och även augusti ser ut kunna bli en rekordmånad. Det har aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter under de första tre veckorna i augusti som i år.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Försäljningen är på höga nivåer och det återstår nu att se om även augusti blir en rekordmånad. Det kan delvis förklaras av ett högt utbud, men vi ser också andra tecken på att köparna är på hugget: Budpremien har stuckit iväg, det är fler som tror på stigande priser och vi har haft besöksrekord på Hemnet”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, sedan 2014, har det aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter i Sverige under perioden 1-21 augusti som i år. Jämfört med motsvarande period i fjol såldes det 10 procent fler bostadsrätter i år.

I Stockholms län har det sålts 16 procent fler bostadsrätter i augusti i år än i fjol, men antalet är ändå lägre än det var 2014.

”Trots en väldigt stor oro på finansmarknaderna verkar bostadsmarknaden tuffa på just nu. En viktig förklaring är nog hushållens syn på räntorna, som ofta är den största utgiften för de som äger sin bostad. Vi såg att oron ökade förra hösten när Riksbanken höjde räntan och signalerade stigande räntor. Nu har många centralbanker sänkt sina räntor och många bedömare är ute och talar om låga räntor under lång tid. Det triggar sannolikt bostadsköparna”, säger Staffan Tell.

Läs även: Globala städer börjar krympa – trendbrottet kan också uppstå i Stockholm


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  3. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  4. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den
  5. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Därför har Wall Street-bankerna aldrig haft kvinnliga vd:ar
  5. Det största misstaget många gör när de inte får jobbet

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.