Hoppa till innehållet

Underskatta inte Trump - Grönland har aldrig varit så hett

LEDARE. President Donald Trumps förslag om att köpa Grönland har väckt munterhet och förundran. Och att han ställer in statsbesöket i Danmark – efter att ha fått nej på sitt bud – har förargat.

Huvudstaden Nuuk.
Huvudstaden Nuuk.Foto: Tobias Wikström

Men man får inte glömma att Trump inte låter sig påverkas av att han blir utskrattad. Det tycks inte bekomma honom att han ses som verklighetsfrånvänd. Detta är en tillgång för honom. Han kan göra vilka utspel som helst, och om de tjänar sitt syfte spelar det ingen roll för honom att de är pinsamma.

Naturligtvis har Donald Trump inte trott att han ska få köpa Grönland. Men han har förstått att Arktis är en strategisk region. Och med sitt initiativ har han effektivt tagit udden av kraven att USA ska betala för den militära nedskräpningen från decennier av amerikansk närvaro runt om på Grönland, och betala hyra för flygbasen i Thule. Nu handlar ju frågan om något mycket större – hela Grönlands värde.

Trump vet nog att hans oortodoxa diplomati inte i längden kommer att hota relationerna. Danmark är nära allierad med USA. Grönland har en representation i Washington, och USA har en motsvarighet i huvudstaden Nuuk. Flygbasen är också en av Grönlands största arbetsgivare med ett stort antal civilanställda.

Presidenten har nu satt fingret på Grönlands geopolitiska läge. Det gäller inte bara det rent militära, det gäller nya civila sjövägar när havsisen krymper och det gäller tillgången till mineraler.

Inte bara USA, utan också Danmark, vill hålla Kina – en stormakt som saknar arktisk kust – borta från Grönland. Nyligen blev byggupphandlingen klar för tre nya flygplatser, och en kinesisk budgivare drog sig ur, enligt uppgift för att deras personal inte skulle få uppehållstillstånd. I fjol blev det klart att själva ägandet av flygplatserna skulle delas mellan Danmark och Grönland, och att Köpenhamn skulle ha vetorätt mot ägarbyten, också med tanke på Kina.

Men Kina är ändå högst närvarande. Den grönländska fiskindustrin skulle inte klara sig utan kinesiska gästarbetare, hotellen har hemsidor på kinesiska och det är Huawei som har dragit fram Grönlands internetförbindelser.

För Grönland är uppståndelsen positiv. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har sagt att Grönland tillhör grönländarna, inte danskarna. I den grönländska inrikesdebatten tycks också uppköpshotet ha lett till att man sluter leden. Den överväldigande grönländska majoritet som motsätter sig full självständighet från Danmark stärks.

Och efter att resan ställts in råder inget tvivel om att besöket för Trumps del endast skulle handla om Grönland. Detta land, till 80 procent täckt av inlandsis, har nog aldrig varit så hett.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera