Fotograf: Thomas Oneborg/TT

Göran Persson: ”Det kanske inte är den klokaste finanspolitiska åtgärden”

Swedbanks styrelseordförande anser att regeringen bör undvika att jaga banker. 

De stora marginalerna på bolån är nu under press i alltfler banker.

Det sade Göran Persson, tidigare statsminister och numera Swedbanks styrelseordförande, i en intervju i SVT-programmet Agenda som sändes på söndagen.

Uttalandet kom som svar på en fråga om införandet av en eventuell bankskatt.

”Det är klart att bankerna också ska betala skatt på sina vinster och det gör man”, framhöll han.

”Det kanske inte är den klokaste finanspolitiska och konjunkturpolitiska åtgärden att i det här läget börja med någon slags jakt på bankerna”, sade Göran Persson som i våras tillträdde om ordförande i Swedbank.

Få saker är så internationella som kapitalrörelser, och det kan därför vara svårt att öka beskattningen på bankerna, resonerade han.

Angående skuldsatta hushåll hävdade Swedbank-ordföranden att dessa har testats av bankerna så att de ska klara av att betala sina lån även i en lågkonjunktur.

Läs även: Danske Bank tror inte på larm om lågkonjunktur det närmsta året

”Räntorna är låga och kommer att fortsätta vara låga”, sade han samtidigt. Skulle räntorna börja stiga har man ett väldigt stort problem med både fallande ekonomisk aktivitet och stigande räntor.

”Det tror jag inte inträffar”, sade han dock.

Vidare fick Göran Persson frågor om den eventuellt annalkande lågkonjunkturen. Man bör vara orolig eftersom det kommer att drabba många människor hårt, med stigande arbetslöshet och ökad regional orättvisa, enligt den tidigare statsministern.

”Men om Sverige någon gång har varit förberedda för en lågkonjunktur så är det nu”, hävdade han.

Sverige har möjlighet att använda staten i den här lågkonjunkturen tack vare den förda politiken efter 1990-talskrisen, argumenterade han.

Göran Persson betonade att en lågkonjunktur kommer att drabba kommunerna hårt. Därför kan det vara nödvändigt att stötta den kommunala verksamheten extra från statens håll, anser han.

Sverige saknar en arbetsförmedlingsmyndighet i den här lågkonjunkturen, framhöll Göran Persson som tror att uppgiften att förmedla beredskapsjobb och liknande nu kommer att landa på kommunerna.

Läs även: Jyske Bank har infört negativ ränta för rika – men SEB och Nordea var först


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST