Fotograf: Montage VA.se, Wikimedia Commons / Andre Penner TT

Frankrike och FN djupt oroade över Amazonaskrisen – ”vårt hem står i brand”

"En internationell kris."

Nyheter om storbränderna i Amazonas regnskog har tagit fart.

Samtidigt har internationella ledare börjat kliva fram. De har uttryckt djup oro över regnskogen, som är hem åt den brasilianska ursprungsbefolkningen, ett rikt växt- och djurliv och har stor betydelse för klimatet.

Läs även: "Jordens lungor" brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet

Emmanuel Macron och FN gick under torsdagen ut med uppmaningar om att skydda den eldplågade regnskogen.

Hur mycket Amazonas regnskog som har skadats har inte fastställts ännu, men röken från bränderna har lagt sig som ett täcke över Sao Paolo och flera andra brasilianska städer.

FNs generalsekreterare Antonio Guterres har uttryckt att han är "djupt oroad" över eldarna.

"Mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en så avgörande källa till syre och biologisk mångfald", skrev han på Twitter.

 

 

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrade att skogsbränderna utgör en "internationell kris" och uppmanade G7-länderna att ta upp frågan på toppmötet som ska hållas i helgen.

"Vårt hem står i brand. Bokstavligen. Amazonas, vår planets lungor som producerar 20 procent av vårt syre, brinner." 

 

 

Emmanuel Macrons uttalande uppskattades dock inte av Brasiliens president Jair Bolsonaro

"Att Frankrikes president föreslår att problemen med Amazonas ska diskuteras på G7 utan deltagande från de drabbade länderna frammanar en kolonialistisk mentalitet som inte hör hemma i 2000-talet", skrev han på Twitter.

I en live-sändning på Facebook under torsdagen sa Jair Bolsonaro att länderna som donerar pengar för att bevara Amazonas regnskog inte gör det av välgörenhet, utan för att "lägga sig i vår självständighet", skriver nyhetsbyrån AFP.

Klimatexperter säger att eldarna har ackompanjerats av snabb avskogning i Amazonas. I juli hade avskogningen fyrdubblats jämfört med samma månad 2018, enligt data från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.

Jair Bolsonaro menar istället att eldarna har uppstått på grund av ökande torka och anklagar samtidigt miljöaktivistgrupper och icke-statliga organisationer för att skapa en "miljömässig psykos" för att skada Brasiliens ekonomiska intressen.

Läs även: Jair Bolsonaro anklagar klimataktivister för regnskogsbränder – samtidigt sprids #PrayForTheAmazonas

"Den här miljömässiga psykosen hindrar oss från att göra någonting", tillade han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.