Supertalangen Eslam Salah vill lösa våra proteinproblem med lupin

Supertalangen Eslam Salah har siktet inställt på vända upp och ned på europeiska matindustrin genom att ersätta importerad soja med bönorna från lupin.

"Lupin är framtidens basmat".

Så lydde rubriken i Lantbrukets Affärstidning ATL i början av juli 2017. 

Eslam Salah som var en av VA:s Supertalanger i kategorin Årets Samhällsförändrare tidigare i år är verkligen inne på det spåret.

Med Veckans Affärer Insights hjälper vi dig att göra ännu bättre affärer. Du får exklusivt dagliga analyser, fördjupningar och mycket mer. Och det är bara där du också får access till alla våra unika listor; VA500, Superföretagen, Miljardärslistan, Supertalangerna, Näringslivets mäktigaste kvinnor...

Prova utan kostnad i 30 dagar

Han är agronom och driver sedan 2018 företaget Lupinta som använder bönor från sötlupin, också kallad matlupin, för att producera mat som gör minimalt våld på klimatet. Dessa odlade lupiner ska dock inte förväxlas med de lupiner som växer allt frodigare längs våra dikeskanter av vilka en hel del är giftiga.

Första produkten tempeh är redan klar och har via bland annat Martin & Servera-ägda
Grönsakshallen sålt för en halv miljon kronor sedan april.

Läs även: Sveriges 101 Supertalanger 2019 – Samhällsbyggare

Det är fermenterade lupinbönor i form av ett block som kan ersätta till exempel kyckling och som både kan stekas och läggas i en sallad.

"Tempeh kräver inga kemiska tillsatser, utan enbart bönor, vatten och vinäger. 100 gram fyller en tredjedel av vårt dagliga proteinbehov och 40 procent av fiberbehovet", konstaterar Eslam Salah.

Även om verksamheten befinner sig i sin linda har han utan externt kapital startat en produktionsanläggning vid Findus gamla fabrik i Bjuv.

"På sikt hoppas jag kunna erbjuda en massa jobb."

Lupinta har också ingått partnerskap med Lantmännen samtidigt som man ligger i förhandlingar med flera Icabutiker med planen att börja sälja 200-gramsförpackningar.

Nu siktar Lupinta på att ta in investerare för att skala upp och bana väg för en europeisk industri kring lupinbaserade produkter.

"Frågan du måste ställa dig är varför Europa årligen importerar miljontals ton soja trots att vi skulle kunna odla lupin på hemmaplan? Då kulle vi slippa sojans negativa miljöeffekter som stora koldioxidutsläpp vid långa transporter samt skövling av regnskogar."

Så hur föddes då affärsidén att skapa matprodukter som bygger på lupin?

Pappa drev matbutik i södra Egypten och blev genom sitt målmedvetna arbete tidigt en stor förebild. Redan som åttaåring följde Eslam Salah med honom för att hjälpa lantbrukare och far och son kunde ofta kunde stiga upp klockan fem för att ordna med matgåvor till fattiga. Pappan hjälpte också många familjer med att hantera deras ekonomi.

"Han lärde mig vikten av att använda hjärtat och hur man bygger relationer med andra."

Pappans visdom, vänlighet och osjälviskhet födde en vilja hos sonen att leva minst lika rättfärdigt. När han gick bort 2015 gick Eslam Salah på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och fick en om möjligt än starkare vilja att följa sin fars fotspår.

Medan utbildningen fokuserade på konventionella frågor kring att bedriva lantbruk började han läsa på egen hand om nya mer miljövänliga alternativ och hamnade i allt hetsigare diskussioner med sina studiekamrater.

Efter tre år på en livsmedelsgrossist startade han eget. Under tiden på det Malmöbaserade startup-huset Minc insåg han att folk gillade de egyptiska lupinsnacks han brukade ha med sig som tilltugg.

När en kompis skickade en artikel om svenska lupinodlingar föll ytterligare en pusselbit på plats och i dag har Lupinta odlingar vid skånska Kvidinge.

"Jag insåg att lupin har hög proteinhalt, att det svenska klimatet passar väl för att odla lupin och att lupin är en del av ett helt ekosystem med tolv olika sorter i Europa."

Det var dock inte förrän han ställde sig frågan varför Europa importerar så mycket soja som han insåg att han verkligen var något stort på spåren.

"Jag ser att klimathotet har gjort människor alltmer medvetna om vikten av vad vi äter och hur vi producerar maten. Och jag ser tydligt att vi tänker mer i dag på hur vi bedriver jordbruk."

Tempeh är bara den första lupinbaserade produkten från Lupinta som kan komma att ersätta allt från kyckling och kött till hamburgare.

På frågan var bolaget befinner sig om 10 år är planen att bedriva verksamhet på samtliga europeiska marknader.

Konkurrensen finns på två håll.

Dels från sojaproducenterna.

"Vi försöker göra samma sak som när Tesla vill konkurrera ut bensindrivna bilar."

Dels från andra sorters bönor.

"Men den sortens konkurrens gillar vi och hoppas att den marknaden som helhet växer."

Läs även: Labbodlat kött är stekhett bland investerare trots höga risker – vi åkte till Silicon Valley för att ta reda på varför


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST