Fotograf: Montage VA.se, Wikimedia Commons / Andre Penner TT

Jair Bolsonaro anklagar klimataktivister för regnskogsbränder – samtidigt sprids #PrayForTheAmazonas

Brasilien har drabbats av 72 000 skogsbränder hittills i år.

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar miljöaktivistiska icke-statliga organisationer, så kallade NGOs, för att ha anlagt bränderna som härjar i Amazonas regnskog.

Det skriver The Guardian.

Läs även: "Jordens lungor" brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet

Jair Bolsonaros uttalande har tolkats av många som ett försök att slå ifrån sig den växande internationella kritik som riktats mot hans misslyckande att skydda världens största regnskog.

Brasilien har drabbats av över 72 000 bränder hittills i år - en ökning med 84 procent jämfört med samma period 2018. Det visar statistik från Brasiliens  rymdforskningsinstitut. 

Fler än hälften av de bränderna har härjat i Amazonas regnskog.

Sedan Jair Bolsonaro valdes till president tidigare i år har ministrar uttryckt att deras sympatier är med skogsarbetarna i Amazonas, snarare än ursprungsbefolkningen som bor i regnskogen.

Chefen för Brasiliens rymdforskningscenter avskedades förra månaden efter att Jair Bolsonaro motsatte sig officiell satellitdata som visade hur stor avskogningen i Amazonas är. 

"Apropå frågan om bränderna i Amazonas, som i min mening kan ha startats av icke-statliga organisationer för att de förlorar pengar, undrar jag vad syftet är? Att skapa problem för Brasilien?", sa Jair Bolsonaro på en kongress för stålindustrin i Brasilien i juli.

På frågan om han hade bevis för det han sa eller om han kunde namnge någon av de icke-statliga organisationerna som han menar har varit involverade i skogsbränderna, svarade han att det inte finns några skriftliga bevis och att det hela baserades på en känsla han hade. 

"De som förstör Amazonas och låter avskogningen ske uppmuntras bara av Bolsonaros regerings handlingar och lagar. Sedan han tillträdde har den nuvarande regringen systematiskt avvecklat Brasiliens miljöpolitik", säger Danicley Aguiar från Greenpeace Brasilien, till The Guardian.

På sociala medier har många varit upprörda över bristen på medial uppmärksamhet för skogsbränderna i Amazonas.

På Twitter har hashtagen #PrayForTheAmazonas börjat spridas. 

 

Läs även: Merkels tvärvändning: Statslån kan finansiera tysk klimatomställning

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.