Fotograf: Flickr

Eminems förlag stämmer Spotify på mångmiljardbelopp – för upphovsrättsbrott

Hävdar att Spotify har piratkopierat över 250 av Eminems låtar.

Eminems förlag Eight Mile Style har stämt Spotify för kränkning av upphovsrätten till hundratals låtar. Det rapporter The Hollywood Reporter. 

Förlaget hävdar att Spotify har piratkopierat Eminems ”Lose Yourself” och 250 andra låtar. Nu kräver Eight Mile Style en kompensation på flera miljarder dollar. 

Målet tar också upp den nya amerikanska lagstiftningen som trädde i kraft i oktober och har som mål både att göra det enklare för techbolag och att säkerställa att låtskrivare får betalt. Enligt yrkandet lever inte Spotify upp till de skyldigheter som är föreskrivna i den nya lagen. 

Enligt källor till The Hollywood Reporter, äger Spotify inga rättigheter till Eminems kompositioner trots att det har spelat låtarna flera miljarder gånger. Spotify har endast betalat för en mindre del av dessa uppspelningar till förlaget.  

Det som Eight Mile Style tycker är absurd är att Spotify har placerat låter ”Lose Yourself” i en kategori där ägarna till låtarna är okända. Låten var höjdpunkten i filmen 8 Mile år 2002 och toppade listan Billboard Hot 100. Dessutom vann låten en Oscar ”for best original song”.

Eminem är den artist som har flest följare på Spotify, tillsammans med Bruno Mars, Coldplay och Taylor Swift.

Läs även: Poddduell: Apple kontrar Spotify


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.