Fotograf: Montage VA.se, Wikimedia Commons / Unsplash

Trump ställer in resa till Danmark – ”Grönland är inte till salu”

Det var i förra veckan som rykten om att Donald Trump vill köpa Grönland började spridas.

President Donald Trump ställer in statsbesöket i Danmark i september efter att Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sagt nej till idén att köpa Grönland.

Det skriver Reuters.

"Danmark är ett väldigt speciellt land med fantastiska människor, men baserat på premiärminister Mette Frederiksens kommentarer, att hon inte har något intresse av att diskutera ett uppköp av Grönland, kommer jag att skjuta upp vårt möte om två veckor till en annan gång", skrev Donald Trump i en tweet. 

 

 

"Premiärministern sparade mycket pengar och kraft för både USA och Danmark genom att vara så rak på sak. Jag tackar henne för det och ser fram emot att planera in ett nytt möte någon gång i framtiden", skrev han också.

Mette Frederiksen kommenterade i söndags att idén att sälja Grönland till USA är absurd.

Rykten om att Donald Trump skulle vilja köpa Grönland spreds i förra veckan.

"Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland hör till Grönland. Jag hoppas verkligen att det här inte var menat seriöst", sa Mette Frederiksen till tidningen Sermitsiaq under ett besök på Grönland.

Ett försvarsavtal mellan Danmark och USA som daterar tillbaka till 1951 ger amerikansk militär rätt att använda Thule Air Base på norra Grönland.

Även Donald Trump tycks ha uppfattat absurditeten i förslaget. På måndagen skrev han följande på Twitter:

 

 

Läs även: Donald Trumps nästa fastighetsköp: Grönland


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST