Fotograf: Good Free Pictures

Blockchain-programmet lanseras i Sierra Leone - ska bekämpa fattigdom

Snart ska invånarna kunna registrera ett bankkonto genom ett fingertyck. 

Sierra Leone, ett land i västra Afrika, ska tillsammans med företaget Kiva, baserat i Silicon Valley, lansera ett biometriskt system som kan identifiera en person med hjälp av dennes fingeravtryck. Det rapporterar Financial Times. 

Systemet ska bidra till att skapa landets första kreditupplysningsbyrå, och ge möjlighet till att ta lån för dem som saknar kredithistorik.

Endast 20 procent av befolkningen har bankkonton i Sierra Leone där den årliga BNP:n är 500 dollar per år. Men finansiell inkludering ligger i fokus hos regeringen och de ser det som ett viktigt steg ur fattigdomen. 

Programmet kan lösa problemet med skattebetalningar - tusentals start-ups och småföretag blir på det här sättet involverade i offentlig ekonomi. Hela den vuxna befokningen av Sierra Leone, 5,1 miljoner, är registrerade för att delta i programmet. 

Läs även: Tekniker på Huawei har hjälpt afrikanska myndigheter att spionera på oppositionsledarna


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.