Fotograf: TT/Wikipedia

Jyske Bank har infört negativ ränta för rika – men SEB och Nordea var först

”Kan skrämma bort sparare”.

Nuvarande låga ränteläge skapar svårigheter för banker att hålla uppe sina marginaler. Intäktsströmmar måste hittas på andra håll med förändrade prisbilder på produkter. En negativ ränta på sparkonton är dock något som svenska banker in i det längsta kan tänkas undvika eftersom det skulle kunna skrämma bort kunder.

Det säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Flertalet europeiska banker, inklusive nordiska, belastar företagskonton med negativa räntor. Vissa schweiziska banker har även infört negativa räntor på vissa hushållskonton med höga insättningar.

På tisdagen meddelade danska Jyske Bank att den kommer att införa en negativ räntesats om 0,6 procent på personkonton med placeringar på över 7,5 miljoner danska kronor, om inget annat avtalas.

År 2015 införde även Nordea negativ ränta för företagskunder med stor inlåning. Idag har SEB flera privatkunder som har negativ inlåningsränta. Det skriver Børsen

Läs även: Svensk bank låter danska kunder betala för inlåning

”Verkligheten för våra privatkunder är att de i princip får noll procent ränta på insättningar. Sen har det förekommit några enskilda fall där vi har valt att lägga negativ ränta på mycket stora och långsiktiga insättningar. Det alternativet kommer vi även att använda oss av framöver”, säger SEB Danmarks private banking-chef Carl Jensen till Finanswatch.

 

Jyske Banks konkurrenten Danske Banks finanschef Christian Baltzer uppgav i samband med halvårsrapporten att de inte har ”några planer på att introducera negativa räntor på hushållsbesparingar eller personkonton”.

Han erkände att miljön med negativa räntor innebär tuffa förhållanden för finansindustrin. Men att ta betalt för hushållsbesparingar skulle enligt honom skapa andra risker såsom en tillbakagång i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle. Risken skulle bland annat vara att kunder tar ut mer insättningar i kontanter.

Läs även: Dansk bank inför minusränta på rikas konton

Magnus Hjelmér säger angående Sverige att konton med ”väldigt stora sparbelopp” i värsta fall skulle kunna drabbas, men att det då är väldigt få kunder som berörs. Han har samtidigt svårt att se att Jyske Banks giv får fäste hos andra nordiska aktörer eller länder.

”Banken känner kunderna på pulsen just nu för att se vilken reaktion det här skapar, men jag tror inte vi kommer se negativa räntor på småspararnas konton”, säger han till Direkt efter Jyskes utspel på tisdagen.

Magnus Hjelmér påpekar att ett införande av negativa inlåningsräntor till hushåll skapar en negativ publicitet. Ingen bank kan tänkas vilja göra sig ”ovalbar” av denna anledning.

”Det kostar för mycket i negativ publicitet, konkurrensen om bankkunderna är stenhård och det poppar ständigt upp nya aktörer som är intresserade av att värva kunder. Då är det inte läge att skrämma bort dem med minusränta på sparkontot”, fortsätter han.

Läs även: Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån

Han bedömer att svenska bankkunder accepterar viss prisskillnad på produkter utifrån upplevt värde, men att betala för att spara pengar skulle få många privatpersoner att höja på ögonbrynen, tror han.

”I dag är det lätt att byta bank och många aktörer är nischade, den här trenden lär fortsätta. Jag tror allt fler kommer ha flera olika banker i framtiden”, fortsätter han med tillägg att bankkunder kommer att välja en aktör för sparande och en annan för bolån och så vidare.

 

För att negativa räntor ska bli mer utbrett på nordiska hushållskonton behöver trenden med väldigt låga räntor fortsätta under en lång tid framöver. Banker skulle då kunna tvingas till att genomföra drastiska åtgärder.

”Men jag bedömer det fortfarande som osannolikt”, avslutar Magnus Hjelmér.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST