Fotograf: Montage VA.se, Unsplash / World Economic Forum Flickr

Alibaba skjuter upp börsnotering i Hongkong – missar mångmiljardaffär

Läget i Hongkong blir allt mer instabilt.

Kinas största e-handelsbolag Alibaba skjuter upp den planerade sekundärnoteringen i Hongkong, sedan den politiska oron har ökat kraftigt i staden. 

Det uppger två personer med insyn i ämnet till Reuters.

Alibaba planerade att in upp emot 15 miljarder dollar, närmare 146 miljarder kronor, vid noteringen. Nu följer hela den finansiella sektorn Alibabas beslut för indikationer om företagsklimatet i Kina. 

Läs även: Alibaba vill noteras igen – och ta in 200 miljarder kronor

Ett nytt datum för notering har inte satts. Men kanske kan Alibaba sekundärnotera i Hongkong redan i oktober, om de politiska spänningarna har släppt till dess och marknadsförhållandena blir gynnsamma igen, säger en av personerna till Reuters.

Beslutet att skjuta upp sekundärnoteringen, som skulle skett i augusti, fattades vid ett styrelsemöte i förra veckan och beror på bristen på finansiell och politisk stabilitet i Hongkong. 

Protesterna i Hongkong är inne på sin elfte vecka och har blivit allt mer våldsamma.

"Det skulle vara väldigt oklokt att försöka fullfölja affären nu eller inom en snar framtid", säger en av personerna till Retuers.

"Det skulle definitivt reta Beijing att företaget erbjuder Hongkong en så stor gåva, givet vad som pågår i staden." 

Sekundärnoteringen kan bli världens kanske största riskkapitalaffären i år. Affären är lika viktig för Alibaba som för Hongkong-börsen, som har tappat fart bakom New York-börsen. 

Läs även: Facebook och Twitter raderar hundratals kinesiska konton – kan ha spridit desinformation om protester i Hongkong


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST