Fotograf: Maxpixel

Snart lanseras en vegansk fond på New York-börsen

Hållbara fonder har blivit allt mer populära. 

I september lanseras en hållbar fond på New York-börsen. 

Fonden heter VEGN och kommer att handla med ett hundratal företag som tar miljömässiga, sociala och styrande (ESG) faktorer i beräkning vid investeringsbeslut. Företagen är dessutom fria från djurplågeri, skriver Reuters.

Att avgränsa investeringar till ESG är ett sätt att pressa företag att ändra sina beteenden för att inte gå miste om investerare, säger Tensie Whelan på New York University till Reuters.

Hon anser att VEGN är intressant eftersom den kommer att vara först i sitt slag att ta såväl ESG som frihet från djurplågeri beaktning.

VEGN kommer att bli frontfigur för börsfonden ETF - U.S Vegan Climate Exchange Traded ETF. Börsfonden kommer att exkludera aktier från de 500 största amerikanska bolagen som "utnyttjar djur". Det meddelar grundaren Beyond Investing.

VEGN väljer bort företag som genomför djurförsök, använder djur i sina produkter, använder fossila bränslen, plast eller vissa kemikalier.

Det innebär att 43 procent av de 500 största amerikanska bolagen på New York-börsen faller bort, berättar Claire Smith på Beyond Investing.

Läs även: Buffett, Netflix och Google - för skitiga för nya tunga S&P500:s hållbarhetsindex


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST