Fotograf: Michael Sohn / TT

Tyskland redo att spendera 50 miljarder euro på stimulanser – för att tackla recessionen

Den tyska ekonomin backade 0,1 procent i förra kvartalet.

Tyska regeringen är redo att agera för att backa upp Europas största ekonomi i händelse av recession genom stora penningpolitiska stimulansprogram. Tyska centralbanken har varnat för att landet kan gå in i recession inom det närmsta kvartalet.

Det uppger två personer som är i direkt kontakt med ärendet, skriver Bloomberg.

Programmet skulle riktas mot att stötta den tyska ekonomin och öka konsumtionen för att förhindra storskalig arbetslöshet. 

Den tyska ekonomin backade 0,1 procent i förra kvartalet och landet möter nu minskad konsumtion och dämpade förväntningar bland företag (business confidence). 

Tyskland finansminister Olaf Scholz säger till Bloomberg att regeringen är beredd att spendera 50 miljarder euro för att lyfta ekonomin och tackla recession. 

Förra veckan sa förbundskansler Angela Merkel att ekonomin "går in i en svår fas" och att hennes regering kommer att agera "beroende på hur situationen ser ut". 

Hinderna mot ett simulansprogram förblir dock höga. Den tyska regeringen kräver att den parlamentariska församlingen Förbundsdagen ska fastställa att landet befinner sig i kris, så att regeringen under en recession skulle kunna utfärda lån utanför de normala riktlinjerna.

Tyskland spår fortfarande ekonomisk återhämtning innan årets slut.

Läs även: Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST