Fotograf: Pressbild Riksbanken

Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”

"Det är ingen omöjlighet att kronan går över 10 mot dollarn."

Kronan handlades på tisdagen till den svagaste nivån mot dollarn sedan 2002, till 9:71. Botten är ändå inte nådd utan kronan lär fortsätta att försvagas, mot såväl euron som dollarn, trots räntesänkningar från Federal Reserve.

Det säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är svårt att se vad som skulle kunna få det att vända för kronan. Riksbanken kommer förmodligen att få vända när de knappt hunnit börja med sina höjningar och vi har både inbromsningen som sker både globalt och i Sverige samt osäkerheten kring handelskriget som kommer att fortsätta tynga kronan", säger han.

Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas över 11 mot euron, från 10:76 på tisdag eftermiddag, och även tappa mot dollarn.

"Det är ingen omöjlighet att kronan går över 10 mot dollarn", säger Stefan Mellin.

Detta trots väntade räntesänkningar från Federal Reserve.

"Även om Fed skulle sänka lika mycket som marknaden räknar med är dollarn ändå skyddad. Dels eftersom den är en 'safe haven' och dels eftersom det även efter ett antal sänkningar från Fed skulle vara högre räntor i USA än i Europa, som dessutom har minusräntor. Vi har också sett att dollarn gått starkt på sistone trots att det prissatts ganska mycket sänkningar från Fed", säger han.

Dessutom ser tillväxten i USA bättre ut än i Europa.

"Att Fed sänkte räntan är för att de är oroliga för handelskriget och vad som händer i Europa. Det är snarare Europa som driver amerikanska räntor än att det skulle se genuint svagt ut i USA", säger Stefan Mellin.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST