Fotograf: Wikimedia Commons

Toppchef på Novartis sålde av 9,2 miljoner kronor innan manipulationen

Tre veckor innan fel i resultatet avslöjades. 

En toppchef i det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis sålde av aktier till ett värde av motsvarande 9,2 miljoner kronor tre veckor innan amerikanska läkemedelsverket FDA:s avslöjande att resultaten i en studie med genterapi-preparatet Zolgensma manupulerats, rapporterar Sonntagszeitung.

Novartis redovisade insynsaffären i dokument som lämnades in till den schweiziska börsen på måndagen. Försäljningen genomfördes efter att Novartis rapporterat felresultaten i studien till FDA, men innan informationen gått ut offentligt via myndigheten, enligt den schweiziska tidningen.

Enligt Novartis hade toppchefen inte någon insyn i förhållandena kring manipulationen av resultaten, som fick läkemedelsbolagets aktiekurs att backa 3 procent efter offentliggörandet den 6 augusti.

FDA delgavs informationen i juni, mer än en månad efter att Zolgensma godkänts av läkemedelsmyndigheten. Enligt FDA ska Novartis dock ha haft kännedom om manipulationen redan två månader före godkännandet, något som nu kan komma att rendera i ett rättsligt efterspel. Myndigheten har dock uppgett att manipulationen inte väntas ha någon påverkan på säkerhet eller testning av den version av Zolgensma, ett läkemedel mot spinal muskelatrofi, som finns på marknaden.

Läs även: Lista: Företagen som betalar högst löner i Sverige


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST