Fotograf: Unsplash

Beslut: Den fria rörligheten upphör direkt vid avtalslöst Brexit

Brexit kan ske redan den 31 oktober i år.

Den fria rörligheten - som innebär att EU-medborgare kan bo och jobba fritt i alla EU-länder - upphör omedelbart om ett avtalslöst Brexit går igenom i slutet av oktober.

Det uppger en talesperson vid brittiska regeringskansliet, skriver BBC News.

Theresa Mays regering övervägde att förlänga rörelsefriheten till 2021 eller tillåta EU-medborgare att stanna i Storbritannien i tre månader innan de skulle behöva ansöka om vistelseförlängning. 

Men båda alternativen har lagts på is och kommer förmodligen inte att genomföras under Boris Johnsons styre.

I händelse av ett avtalslöst Brexit, som kan träda i kraft den 31 oktober i år, kommer EU-medborgare som har rätt att permanent uppehålla sig i Storbritannien inte att påverkas. Permanent uppehållstillstånd kan fås efter att man har bott i Storbritannien i fem år. 

EU-medlemmar som redan befinner sig i Storbritannien kommer inte heller att påverkas och kommer kunna ansöka om att få bi i landet på samma sätt som man gör nu. 

Läs även: Brexitsvängningar värst för småföretagen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.