Teamet bakom Rumblestrip. Fotograf: Pressbild

Linköpingsbolagets innovation ska minska fordonsutsläpp – tar in miljoninvestering

Investeringen ska användas för ökad marknadsnärvaro i Europa.

Linköpingsbolaget Rumblestrip har lanserat en mjukvara och en ny typ av automatiskt system för lastbilstak som reducerar bränsleförbrukningen hos tunga lastbilar. Den genomsnittliga åkaren kan räkna hem investeringen på cirka 24 månader och spara fem ton koldioxid för varje lastbil. 

Nu investerar Almi Invest tre miljoner i företaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det automatiska systemet kallas "Ecosense Trailer Assist" och fästs på takdeflektorn på lastbilshyttens tak och minskar luftmotståndet. Genom mjukvaran optimeras inställningen automatiskt baserat på väder, vind och storlek på lastbilen. 

"Rumblestrip har utvecklat en smart teknik för att på ett konkret sätt hjälpa miljön samtidigt som transportbranschen kan spara stora pengar", säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi.

"Vikten av att minska CO 2 -utsläppen blir viktigare för varje dag. Potentialen för tekniken är stor och teamet urstarkt, vi ser fram emot att vara med på bolagets resa ut på den globala marknaden."

Investeringen kommer att användas för att expandera marknadsnärvaron i Europa för Rumblestrip. 

"Det här är bara första steget i vårt inträde på marknaden för bränsle- och fordonsoptimering. Vi knyter nu starka band till de stora aktörerna i Europa och planerar att inom kort även lansera vår produkt som tillval vid nybilsköp", säger Rumblestrips vd Milad Pouyanmehr.

Läs även: Här är innovationen som ersätter plast – öppnar för mångmiljardmarknad


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST