Fotograf: Unsplash/Pexels

Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån

Förra lågkonjunkturen 2008 var en direkt effekt av att banker i USA lånat ut pengar till bostäder åt folk som egentligen inte hade råd att ta bolån. Drygt 10 år senare kommer ett annat oroväckande tecken på bomarknaden där Danmarks tredje största bank – Jyske Bank – är först i världen med att betala folk för att ta bolån.
Bolåneränta till minus 0,5 procent över 10 år.

"Jo, du läste rätt", skriver Danmarks tredje största bank – Jyske Bank – på sin hemsida.
I praktiken innebär erbjudandet att bolånetagare hos Jyske Bank utslaget över 10 år får betala mindre i ränta än vad man har lånat.

Bakgrunden till dessa närmast osannolika villkor är att flera stora regeringar samt drygt 1 000 större europeiska bolag numera lånar till negativ ränta av den globala finansmarknaden.

Läs även: Investmentbanken: Risken för global recession har ökat till högsta nivån på åtta år

Brittiska The Guardian hävdar att baksidan med utvecklingen är att det till och med kan bli risk för negativa räntor på sparande. Ett exempel redan nu är schweiziska investmentbanken UBS har meddelat sina rikaste kunder att man inför en årlig avgift på 0,6 procent för alla med 500 000 euro eller mer hos banken.

Mycket tyder även på att danska banker är på väg att införa just negativa räntor på sparande. Medan villkoren från Jyske Bank är att betrakta som en stor fördel för sugna husköpare ser ansedda Washington Post det som en oroväckande signal om vart den globala ekonomin är på väg.

Ett annat oroväckande tecken är att skulder som utfärdas som stats- eller företagsobligationer har fördubblats sedan december till 15 biljoner dollar, enligt Washington Post.

Tidningen tolkar uppgången som att investerare som känner oro inför framtiden hellre riskerar att förlora lite mindre pengar än att satsa på verksamheter med stor chans att få pengarna tillbaka än verksamheter med större vinstpotential som fabriker och annat där risken finns att förlora allt.

43 procent av alla obligationer utanför USA handlas numera till negativa räntoren ökning med 20 procent jämfört med slutet av förra året.

Ett tydligt exempel är att Tysklands statsobligation som löper över 30 år gick under nollan tidigare denna månad.

Washington Post anser att Donalds Trumps handelskrig med Kina och andra är en starkt bidragande orsak till att världens ekonomiska tillväxt har bromsat in – inte minst tillverkningsindustrin. Samtidigt har amerikanska obligationsmarknaden inte fått se några negativa räntor ännu.

Oavsett vilket anser Washington Post att de ohälsosamma tecknen på obligationsmarknaden riskerar bli kostsamma än uppsidorna med Donald Trumps handelskrig. Denne hävdar dock att landets utveckling är "fantastisk" jämfört med många andra länder – inte minst i Europa.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST