Fotograf: Pixabay

Ny lista: Världens största företag 2019

Ett skifte i maktordningen när Kina kliver upp. 

Nu är listan Global 500, gjord av Fortune, ute. Varje år rankar tidningen företag efter deras inkomster. 

För första gången är det inte USA som dominerar listan. 121 amerikanska bolag är med på listan, jämfört med 129 kinesiska bolag (om man räknar med 10 taiwanesiska). Det skriver Fortune

Läs även: Här är Sveriges största företag 2018

Det innebär inte bara en transformation inom affärsvärlden, utan i hela världen. Nationer har alltid tävlat om att överträffa varandra i ekonomiska framgångar, men för Kina och USA har det istället handlat om att prestera bäst inom teknologi - ländernas största ekonomiska livsnerv.

Och den kampen är inte bara metaforisk, den är på liv och död och även kräver säkerhetsinsatser. Det är därför USA har delvis förbjudit amerikanska företag från att köpa produkter av Huawei.  

Kina har som mål att dominera sådana branscher som AI, kvantumdata, robotik och självkörande fordon. Samtidigt som den interna kampen mellan Kina och USA eskalerar, känner andra nationer press att de måste välja mellan kinesisk och amerikansk teknologi.

Trots att Kina överträffar USA i antal bolag på listan, står USA fortfarande för den största delen av inkomsterna på listan Global 500 - 28,8 procent jämfört med Kinas 25,6 procent. Och det är inte konstigt. Kina är en växande makt som är ekonomiskt mindre men ökar mycket snabbare. 

Det är USA som toppar bland de första 50 företag på listan i år, men Kina dominerar bland de 50 sista. De företagen i botten växer snabbt och har stora ambitioner, precis som Kina själv. 

Läs även: Kina hoppas kunna mötas halvvägs med USA gällande handeln

Tio största företag 2019:

  1. Walmart
  2. Sinopec Group
  3. Royal Dutch Shell
  4. China National Petroleum
  5. State Grid
  6. Saudi Aramco
  7. BP
  8. Exxon Mobil
  9. Volkswagen
  10. Toyota Motor

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST