Fotograf: Most Photos

Handelskriget stoppade inte rapportfesten i matbutiken

Utvecklingen kring handelskriget skakade om börserna och rapporterna fortsatte hagla. 

Förhöjd volatilitet på börsen har triggats igång av handelsoron. Fokus den här veckan har riktats på räntemarknaden. Under onsdagen korsades räntekurvorna för den amerikanska tioåriga respektive tvååriga statsobligationen, ett fenomen som ofta förebådat en ekonomisk recession. 

“Detta har historiskt varit en god indikator på en kommande recession, men denna gång så har centralbanker genom sin massiva köp av obligationer pressat ned räntorna på ett sätt som inte påminner om tidigare recessionstillfällen”, kommenterar Jonas Olavinordisk allokeringschef på Alfred Berg. 

Läs även: Kristecknen hopar sig – årets värsta ras

Med Veckans Affärer Insights hjälper vi dig att göra ännu bättre affärer. Du får exklusivt dagliga analyser, fördjupningar och mycket mer. Och det är bara där du också får access till alla våra unika listor; VA500, Superföretagen, Miljardärslistan, Supertalangerna, Näringslivets mäktigaste kvinnor...

Prova utan kostnad i 30 dagar

Rapportflödet fick kraft på nytt under torsdagsmorgonen och fortsatte på fredagen med bolag som Ratos, Endomines och Ica som visade sina siffror. Jonas Olavi konstaterar att de kraftiga svängningarna på börsen har gjort det svårare för de rapporterande bolagen att “bryta igenom bruset”. 

Bland bolagen som har lyckats finns veckans kursvinnare, Ica Gruppen. Livsmedelsjätten överträffade analytikernas höga förväntningar i det andra kvartalet. God försäljningsutveckling inom Ica-Sverige och fortsatt e-handelstillväxt är några av orsakerna skriver vd Per Strömberg i Rapporten. 

Läs även: ICA överträffar förväntningarna – stark e-handel bakom resultatökningen

Ett annat bolag som lyftes på rapporten var THQ Nordic. Datorspelsföretaget överraskade med god marginalförbättring och hög omsättning.  Samtidigt meddelade företaget om tre nya förvärv. 

"Det starkare resultatet förklaras främst av stark försäljning av äldre titlar (back catalogue) där THQ Nordics spel slog våra estimate och där intäkterna för Partner Publishing var högre än väntat", skriver Pareto Securities. 

Läs även: THQ Nordic: Stark rapport lyfter aktien

En annan kursvinnare är skogsbolaget Holmen. Bolagets vd Henrik Sjölund noterade i rapporten att skogsvärderingen kommer att ses över under hösten till följd av årets större skogstransaktioner, vilket gladde marknaden.  Resultatet var i övrigt i stort sett i linje med förväntningarna. 

Bland veckans kursförlorare finns investmentbolaget Ratos.  Aktien föll kraftigt efter rapport. Projektförluster i det norska byggbolaget Hent tyngde återigen resultatet och nedskrivningarna "inger oro", enligt Ratos vd Jonas Wiström. 

Läs även: Kursförlorare: Investmentbolaget rasar på rapport

Även Björn Borg tappade efter rapport. Bolagets nettoresultat för andra kvartalet försämrades till -2,3 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 1,5 miljoner motsvarande kvartal i fjol. "Vi gör ett svagt kvartal", kommenterade vd Henrik Bunge i rapporten. 

Läs även: Börsen öppnar på klart plus – men stökigt för många rapporterande bolag

Nibes aktie finns också bland förlorarna. Värmeteknikbolaget presterade sämre än vad analytikerna hade beräknat. Framför allt var det affärsområdet Nibe Stoves som utmärkte sig resultatmässigt negativt. Bolaget är dock "försiktigt positivt" till 2019 som helhet, enligt vd Gerteric Lindquist. 

Nästa vecka presenteras flertal rapporter, där bland annat Elekta, Hufvudstaden och Mekonomen,  visar upp sina siffror.  På den makroekonomiska fronten, kommer Svenska Handelsbanken publicera sin konjunkturprognos. Nästa torsdag offentliggörs arbetslöshetsstatistik från SCB. Nästa vecka avslutas med FED:s årliga konferens vid Jackson Hole, där bland annat Stefan Ingves finns bland deltagarna.  

Veckans vinnare:

1. Oncology Venture +47,80%
2.  Lauritz.com Group +32,78%
3.  Midsummer +23,32%
4. myFC Holding +23,32%
5. Bioservo Technologies +18,07%

Veckans förlorare:

1. Leading Edge Materials Corp -22,26%
2. Gaming Innovation Group  -22,22%
3. myFC Holding -21,67%
4. Cyxone -21,30%
5. EWPG Holding -20,67%

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST