Fotograf: Pixabay

3 anledningar att sätta på "Hitta Mina Vänner" - eller att inte göra det

För- och nackdelar med appar som delar din exakta live position. 

1. Apparna hjälper när man ska träffas.

Säg adjö till de tråkiga meddelanden ”Jag är på plats om 5 minuter” eller ”Jag står bredvid en vit skylt”. Oavsett om ni ska ses på en konsert eller i en park, är appar otroligt bra på att identifiera din exakta position utomhus. Det är dock svårare om du befinner dig inomhus, skriver Wall Street Journal.

I Hitta Mina Vänner kan du dela din exakta live position under en dag. I Google kan du välja om du vill dela live positionen under ett par timmar eller i flera dagar. Appen Life360 har inga begränsningar - du kan dela din exakta live position så länge du vill. 

Däremot är alla vi oroliga över all data som flyger iväg. Därför ska man inte glömma att man kontinuerligt streamar datan till programskaparna. 

Apple är det bästa alternativet i det fallet, eftersom de lagrar din position endast under två timmar på sina servrar. 

När du delar din position streamar du din information till programskaparna. Det bästa alternativet om du vill skydda din data är att använda Apple, eftersom de lagrar din position på sina servrar under två begränsade timmar.

Läs även: Databas med känslig information låg öppen – miljontals personer utsatta

2. Live-positionsappar är bra på att lugna ner dig.

Bryan Siegel från Kalifornien fick meddelanden varje dag när hans döttrar lämnat skolan och kommit hem. 

”En dag förstod jag att min dotter hade slutat gå. Jag ringde henne och hon sa att polisen var där efter att en kille har försökt att kidnappa en tjej från skolan. Jag åkte dit direkt,” säger han till Wall Street Journal.

En av nackdelarna är att appen ibland visar fel position. Och om dina bästa vänner skulle välja att träffas utan dig, kanske du blir besviken.

Läs även: Hon tröttnade på stereotypen av den vita, manliga forskaren – nu anlitas kvinnor från 133 länder genom hennes databas

3. Sådana appar är bra i nödsituationer.

När Lauren Goodman, 19, hörde om skjutningar på Walmart i El Paso, öppnade hon direkt Hitta mina vänner för att vara säker att ingen av hennes nära och kära var där. 

”Jag lugnade ner mig när jag såg att alla var hemma,” säger hon till Wall Street Journal

Många föräldrar använder live-positionsappar när deras barn börjar köra bil. Life360 är bra för det. Appen kan identifiera krock och rapportera om andra incidenter på vägar. När appen är igång, uppdaterar den den exakta live positionen var tredje sekund. Hitta mina vänner uppdaterar live positionen varje minut, till skillnad från Google Maps där man måste gå in i appen för att live-positionen ska uppdateras.

I fallet med skjutningar kan appen hjälpa att identifiera var personen är, men den berättar inte hela storyn. Man önskar att dessa appar snabbt skulle kunna skicka notiser till de som följer personen och meddela att personen är okej.

Apple har en liknande funktion - SOS-knappen. När man ringer SOS-nummer, skickas automatiskt meddelanden med din platsinformation till dina nödkontakter. 

Om det har uppstått en incident i närheten av dig, kommer Google Maps föreslå för dig att dela din live position med andra.

Läs även: Datahaveri hos bolaget som tog elscootrarna till Sverige – uppgifter om hundratusentals kunder låg öppna på nätet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST