Fotograf: AF.mil

Tekniker på Huawei har hjälpt afrikanska myndigheter att spionera på oppositionsledarna

Det visar en granskning gjord av Wall Street Journal. 

Huawei är den största telekommunikationsleverantören i Afrika. Det är inte bara mobiler och nätverk som Huawei erbjuder på den afrikanska marknaden, utan även säkerhetsutrustning som stater använder för digital övervakning och censur. 

Flera städer i exempelvis Uganda är fyllda av övervakningskameror som kan känna igen ansikten, trots att det knappt finns elektricitet.

”Det är kineser som bygger vägar här, och det står i kontraktet att de ska sätta en övervakningskamera,” säger Dorothy Mukasa, aktivist som kämpar för bättre integritetsskydd i Uganda, till Wall Street Journal.

Yoweri Museveni, Ugandas president, har varit vid makten i mer än 30 år och en granskning gjord av Wall Street Journal visar att övervakningskameror används som ett verktyg för att förtrycka invånarna. Under hans hårda regim har oppositionen ökat i sin populäritet.

När Ugandas myndigheter förstod att deras möjligheter att övervaka är begränsade vände de sig till Huawei. Teknikerna på Huawei hjälpte att avlyssna konversationer, läsa krypterade meddelanden i WhatsApp och på andra sociala medier och även spåra platsinformationen av oppositionsledarna. 

Enligt Wall Street Journalhar likadana fall inträffat minst två gånger på den afrikanska kontinenten, i Uganda och Zambia. 

Läs även: Huawei: Byggde mobilnät åt Nordkorea enligt läckta dokument


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.