Fotograf: AF.mil

Tekniker på Huawei har hjälpt afrikanska myndigheter att spionera på oppositionsledarna

Det visar en granskning gjord av Wall Street Journal. 

Huawei är den största telekommunikationsleverantören i Afrika. Det är inte bara mobiler och nätverk som Huawei erbjuder på den afrikanska marknaden, utan även säkerhetsutrustning som stater använder för digital övervakning och censur. 

Flera städer i exempelvis Uganda är fyllda av övervakningskameror som kan känna igen ansikten, trots att det knappt finns elektricitet.

”Det är kineser som bygger vägar här, och det står i kontraktet att de ska sätta en övervakningskamera,” säger Dorothy Mukasa, aktivist som kämpar för bättre integritetsskydd i Uganda, till Wall Street Journal.

Yoweri Museveni, Ugandas president, har varit vid makten i mer än 30 år och en granskning gjord av Wall Street Journal visar att övervakningskameror används som ett verktyg för att förtrycka invånarna. Under hans hårda regim har oppositionen ökat i sin populäritet.

När Ugandas myndigheter förstod att deras möjligheter att övervaka är begränsade vände de sig till Huawei. Teknikerna på Huawei hjälpte att avlyssna konversationer, läsa krypterade meddelanden i WhatsApp och på andra sociala medier och även spåra platsinformationen av oppositionsledarna. 

Enligt Wall Street Journalhar likadana fall inträffat minst två gånger på den afrikanska kontinenten, i Uganda och Zambia. 

Läs även: Huawei: Byggde mobilnät åt Nordkorea enligt läckta dokument


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST