Fotograf: Most Photos

Kina hoppas kunna mötas halvvägs med USA gällande handeln

Kina menade att USA bryter mot det samförstånd som nåtts mellan ländernas presidenter genom de nya tullarna på 10 procent på kinesiska varor. Samtidigt har en talesperson för Kinas utrikesdepartemnt sagt att Kina vill mötas halvvägs.

USA-börserna ser på torsdagen ut att öppna uppåt. Rekylen kan komma efter att en talesperson för Kinas utrikesdepartement sagt att Kina hoppas kunna mötas halvvägs med USA i handelskonflikten. Uttalandet lyfte även börshumöret i Europa.

Tidigare under dagen menade Kina samtidigt att USA bryter mot det samförstånd som nåtts mellan ländernas presidenter genom de nya tullarna på 10 procent på kinesiska varor. Utifrån detta sade Kina att landet måste vidta nödvändiga motåtgärder mot USA:s nya tullar, vilket fick de europeiska börserna på fall.

Senast på onsdagen sade USA att sju strukturella problem återstår i diskussionerna med Kina, och att USA inte kan "möta Kina halvvägs" i handelssamtalen.

Ett handelsavtal med Kina måste vara "på våra villkor" sade USA:s president Donald Trump i en radiointervju på torsdagen, rapporterar Reuters.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg med 9.000 personer förra veckan, vilket var mer än väntat. Philadelphia Federal Reserves index över aktiviteten i tillverkningsindustrin sjönk till 16,8 i augusti jämfört med 21,8 i juli, vilket var mindre än väntat. Detaljhandelns försäljning steg samtidigt mer än väntat, 0,7 procent mot väntade 0,3 procent.

Bland enskilda aktier föll industrikonglomeratet General Electrics över 4 procent sedan Harry Markopolos, redovisningsutredaren som slog larm om Bernard Maddoffs svindleri, sagt att bolaget undangömmer sina finansiella problem i sin bokföring.

Enligt Harry Markopolos ska General Electrics vara "värre än skandalbolaget Enron", skriver CNBC. Det totala värdet av bokföringsbedrägeriet ska enligt honom vara 38 miljarder dollar, över halva General Electrics börsvärde på onsdagen.

Varuhuskedjan Walmart höjde sin prognos för den justerade vinsten per aktie för det brutna räkenskapsåret 2020/2021 i sin kvartalsrapport. Det justerade resultatet per aktie för det andra kvartalet var samtidigt något högre än väntat och aktien steg 7 i den amerikanska förhandeln.

Nätkonglomeratet Alibabas omsättning och resultat var bättre än väntat, vilket fick aktien att stiga 3 procent.

Cisco Systems, som tillverkar nätverksutrustning, redovisade ett justerat resultat per aktie på 0:83 dollar för det fjärde kvartalet på onsdagskvällen, vilket var i linje med förväntningarna. Även försäljningen var i linje med väntat men detta till trots handlades aktien ned 7,4 procent. Det som inte föll investerare i smaken var vinst- och omsättningsprognosen som var sämre än väntat.

Efter stängning väntas rapporter från bland annat Nvidia och Applied Materials.

Läs även: Kina: Redo att agera om läget i Hongkong blir okontrollerbart


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST