ANNONS

Dags att planera inför nästa semester? Detta tjänar du med rätt kort på resan

Fördelarna med att boka semesterresan med ett kreditkort är flera, och du kan även spara pengar på resan - bara genom att betala med rätt kort. 

Vissa resekort erbjuder noll procent valutapåslag utomlands och andra hög bonus i form av resepoäng när du bokar din resa. Bonuspoäng som du sedan kan köpa gratis resor för. Så vilket kort är rätt för din resa? Här ger företaget Kortio sina bästa tips att tänka på inför resan!

 1. Reseförsäkring med avbeställningsskydd

  På de flesta kort ingår en bra kompletterande reseförsäkring när du betalar resan med kortet. Då slipper du köpa till något avbeställningsskydd vid varje resa, något som alla flygsajter är måna om att sälja. Avbeställningsskyddet är extra viktigt eftersom det är något som inte brukar ingå i hemförsäkringen. Att kortförsäkringen är kompletterande till din hemförsäkring, betyder att den förstärker den reseförsäkring som ofta ingår i din hemförsäkring. 
 1. Valutapåslag

  Väl på plats är det smart att betala med ett kort helt utan valutapåslag. Det är en procentsats som många banker lägger till på beloppet som du betalat med kortet utomlands. Nästan inget debitkort erbjuder noll procent valutapåslag, men det finns några kreditkort som helt har tagit bort det påslaget, till exempel Easyliving från Collector Bank. Så se till att ditt kort på resan inte har valutapåslag och betala helst alla köp med kort, ha endast lite kontanter i reserv om butiken inte skulle acceptera kort. 
 1. Hyrbil

  Om du har bokat hyrbil så bör du ha ett kreditkort att betala med. Då slipper du betala en försäkring för varje dag du hyr bilen. Med ett kreditkort kan de istället reservera en summa på kortet, som återgår när du lämnar tillbaka bilen i gott skick. Innehåller kortets försäkring dessutom självriskeliminering för hyrbil behöver du bara teckna uthyrarens fordonsförsäkring, men inte köpa till självriskeliminering såvida täckning för ett högre belopp inte anses nödvändig.
 1. Uttagsavgifter 

  När du tar ut pengar i bankomat utomlands kan avgiften variera mellan korten. Banken tar oftast ut en procentsats på det beloppet du tar ut mellan 1-4 procent. Räntan redovisas på kommande kontoutdrag/fakturor. Kontrollera så att inte räntan på krediten börjar ticka från uttagsdatumet, vilket den kan göra med vissa kreditkort.

Företaget Kortio rekommenderar att du huvudsakligen betalar med kreditkortet på resan. Det är både säkrast, billigast och du kan till och med tjäna bonuspoäng även utomlands. Behöver du ta ut pengar i bankomat bör du sätta in egna pengar på kortet innan resan alternativt att du tar ut en summa kontanter som fickpengar redan i Sverige. För att resa kortsmart och ekonomiskt är det alltså viktigt att du ser till att ditt kreditkort har noll procent valutapåslag och ger dig en bra reseförsäkring, samt kontrollera hur uttagsavgifterna fungerar innan resan.

Är du osäker på vilket kort som passar dig kan du jämföra marknadens alternativ på Kortio.se

                                          Jämför alla kort! 

                                            


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.