Fotograf: Pixabay

Banker analyserar röster för att identifiera kriminella

Förluster kopplade till begrägerier har minskat med upp till tjugo procent. 

Din röst är ditt nya fingeravtryck. Ny teknologi kan avslöja din platsinformation, ditt hälsotillstånd och till och med utseende - allt med små detaljer i rösten ohörbara för frö det mänskliga örat, rapporterar The Wall Street Journal.

Tekniken används inte bara av polisen, utan även av banker och finansbolag. 

Säkerhetsföretaget Pindrop, analyserar 1 380 ljudfiler för att identifiera samtalets ursprung. Till exempel, samtal från utlandet är i de flesta fall grumligare även om det är svårt att höra för mänskligt öra. 

Discover Financial Services Inc. tar emot så kallade ”röstavtryck” från uppringare och flaggar för bedragare. Om en bedragare är upptäckt, skickar en arbetare på kundtjänsten en kod till den riktiga ägaren och ber uppringaren att säga koden. 

”Förluster från begrägerier har minskat med tio procent sedan vi började använda Pindrops program år 2015,” säger Daniel Capozzi, beslutschef på Discovery, till The Wall Street Journal

Det är inte ovanligt att bedragare lär sig om sina offers liv innan de ringer. Därför matchar många finansbolag ljudinspelningar med den information de har om kundens beteende. Eftersom bedragare kan svara på säkerhetsfrågor snabbare än de riktiga kunderna, förhindrar det bedrägerier. 

Nuance Communications Inc., a Burlington, Mass., är ett mjukvaruföretag som har HSBC och Kennebunk Savings som kunder, analyserar stämman, rytmen, dialekten och även ordförrådet, grammatiken och meningsbyggnaden. 

Nuances program kan identifiera könet, åldern och om rösten är inspelad. 

”Det hjälper att fastställa om en person är ansvarig för tio miljoner dollars stöld eller arton procent av bedrägerier som har inträffat under året,” säger VD på Nuance Brett Beranek till The Wall Street Journal

Läs även: Facebook har betalat konsulter – för att transkribera användares chattar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST