Fotograf: Pixabay

Banker analyserar röster för att identifiera kriminella

Förluster kopplade till begrägerier har minskat med upp till tjugo procent. 

Din röst är ditt nya fingeravtryck. Ny teknologi kan avslöja din platsinformation, ditt hälsotillstånd och till och med utseende - allt med små detaljer i rösten ohörbara för frö det mänskliga örat, rapporterar The Wall Street Journal.

Tekniken används inte bara av polisen, utan även av banker och finansbolag. 

Säkerhetsföretaget Pindrop, analyserar 1 380 ljudfiler för att identifiera samtalets ursprung. Till exempel, samtal från utlandet är i de flesta fall grumligare även om det är svårt att höra för mänskligt öra. 

Discover Financial Services Inc. tar emot så kallade ”röstavtryck” från uppringare och flaggar för bedragare. Om en bedragare är upptäckt, skickar en arbetare på kundtjänsten en kod till den riktiga ägaren och ber uppringaren att säga koden. 

”Förluster från begrägerier har minskat med tio procent sedan vi började använda Pindrops program år 2015,” säger Daniel Capozzi, beslutschef på Discovery, till The Wall Street Journal

Det är inte ovanligt att bedragare lär sig om sina offers liv innan de ringer. Därför matchar många finansbolag ljudinspelningar med den information de har om kundens beteende. Eftersom bedragare kan svara på säkerhetsfrågor snabbare än de riktiga kunderna, förhindrar det bedrägerier. 

Nuance Communications Inc., a Burlington, Mass., är ett mjukvaruföretag som har HSBC och Kennebunk Savings som kunder, analyserar stämman, rytmen, dialekten och även ordförrådet, grammatiken och meningsbyggnaden. 

Nuances program kan identifiera könet, åldern och om rösten är inspelad. 

”Det hjälper att fastställa om en person är ansvarig för tio miljoner dollars stöld eller arton procent av bedrägerier som har inträffat under året,” säger VD på Nuance Brett Beranek till The Wall Street Journal

Läs även: Facebook har betalat konsulter – för att transkribera användares chattar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  2. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  3. Anrika Alfred Berg går i graven
  4. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  5. Från protester till revolution – 7 saker du måste ha koll på om läget i Hongkong
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.