Fotograf: Pexels

Brexit och handelskonflikt dämpar Europas mest robusta ekonomi – BNP sjunker i Tyskland

Handelskonflikter, brexit och geopolitisk oro slår hårt mot den globala handeln och därför tysk industri.

Den tyska bruttonationalprodukten sjönk 0,1 procent under det andra kvartalet jämfört med det närmast föregående.

Det visar preliminär säsongsjusterad statistik, enligt Reuters.

Jämfört med motsvarande kvartal året före steg BNP 0,4 procent enligt dagjusterad statistik och var oförändrad enligt icke justerad statistik.

Analytiker hade väntat sig att BNP skulle sjunka 0,1 procent under kvartalet och ökade med 0,1 procent jämfört med samma kvartal året före, dagjusterat.

Under första kvartalet steg Tysklands BNP med 0,4 procent jämfört med föregående kvartal.

Det tyska statistikkontoret uppger i en kommentar att utvecklingen inom utrikeshandeln dämpade tillväxten då exporten noterade en större nedgång på kvartalsbasis än importen. Handelskonflikter, brexit och geopolitisk oro slår hårt mot den globala handeln och därför tysk industri.

De noterade att hushållens och offentlig konsumtion ökade under kvartalet, medan investeringarna i byggsektorn minskade.

Tysklands ekonomidepartement fortsätter att trots kontraktionen i det andra kvartalet är den tyska ekonomin robust. En viss löneinflation och stabila offentliga finanser fortsätter stödja ekonomin.

Utsikterna fortsätter dock vara dämpade, handelskonflikterna har eskalerat ytterligare, och sannolikheten för en ordnad brexit har inte ökat, uppger departementet och pekade även på sentimentsindikatorer och orderdata, som fortsatt pekar på svaghet för tysk industri.

Läs även: Argentinas börs totalkollapsar – nedgången en av historiens största


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.