Fotograf: Pixabay

Stora biltillverkare skruvar ned på hybridproduktionen

Framtiden ser dyster ut. 

General Motors och Volkswagen ser ingen framtid för hybridbilar. Nu ska de investera i helt elektriska fordon. Det skriver The Wall Street Journal

De kommande fyra åren ska GM lansera 20 nya elbilsvarianter världen runt. Volkswagen, i sin tur, har investerat miljarder i produktionen av fler batteriladdade modeller. 

Mark Reuss, VD på GM, säger till The Wall Street Journal att han hellre skulle investera i elbilar istället för hybrid, eftersom före eller senare ska vi hamna där och det vore bra att vara först.

Det finns fler tecken på att skiftet till elbilar har accelererat. En av de största bildelsproducenterna Continental AG sa förra veckan att de ska skära ned på investeringar i de traditionella motordelarna på grund av den minskande efterfrågan. 

Idag förlorar bilproducenterna pengar på varje elbil de säljer. I de flesta fall sker det på grund av de höga kostnaderna för lithiumbatterier.

Oron kring batteriurval och bristen på laddningsstationer avskräcker konsumenter från att köpa elbilar. Enligt analytikerna, gör det denna "bara-elbilar"-strategi riskabel. 

Toyota, Ford och några andra biltillverkare har gjort hybridbilar till sin kärnverksamhet och har planer både för USA och andra utländska marknader. De ser på hybridbilar som en tillfälig lösning för majoriteten av köpare som fortfarande kör bensinfordon. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.