Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Havreboomen är här för att stanna

Sverige är världsledande på havre, menar Magnus Kagevik, chef för Lantmännens energidivision.

Sedan 1970-talet har konsumtionen av havre, liksom andra spannmål, dubblerats.

Det visar statistik från Jordbruksverket, skriver Dagens industri.

Nyligen listade universitetet UC Berkeley i Kalifornien, USA, havre som "framtidens mest lovande proteinkälla". I rapporten beskrivs havren som mångsidig, resurseffektiv och en bra källa på vitaminer, mineraler, fiber, antioxidanter och aminosyror.

Enligt Magnus Kagevik, chef för Lantmännens energidivision, är Sverige och Finland världsledande på havre. Havreskördarna har dock minskat sedan 1990-talet, från 1 miljon ton till 700 000 ton. Det skriver SvD i en artikel från juli. 

Trots det har svenska investeringar i havre ökat de senaste åren. 

Oatly grundades på 1970-talet, men är idag en av de största aktörerna på marknaden. Dagens industri skriver att bolaget har gått från en omsättning på runt 141 miljoner kronor 2008 till 636 miljoner kronor 2017, enligt den senaste årsredovisningen.

Enligt Oatly nådde bolaget miljardomsättning 2018.

Lantmännen, som säljer diverse havreprodukter under varumärket Axa är nöjda med utvecklingen

Och även Arla har börjat jobba med havreprodukter. Senast i februari lanserade mejerijätten produkter med hälften havre, hälften laktosfri mjölk. 

”Vi har märkt av att det är en trend och ett växande intresse kring havre”, säger Peter Eklöf, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket, till Dagens industri.

Läs även: Svenska matalger kan bli framtidens miljardindustri


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST