Fotograf: Press

Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst

Semestrarna är över och hösten står för dörren. Enligt Tomas ”Stressdoktorn” Danielsson bör den som kommer tillbaka från semestern gå in i vad han kallar en arbetsträningsform första veckan för att inte skapa onödigt stresspåslag redan från start. 

”Blir du trött redan efter första arbetsveckan är det ingen idé att känna dig orolig för att du inte vilade upp dig tillräckligt under semestern. Att komma tillbaka från semestern innebär en sådan stor, men ändå naturlig omställning att du ska känna dig trött.” 

Det hävdar Tomas ”Stressdoktorn” Danielsson som bland annat väckte stor uppmärksamhet på VA.se för ett par år sedan då han i en intervju med undertecknad gjorde klart att ”stress-signaler bör tas på samma allvar som att brandlarmet går”.

Läs även: BBC undersöker unga svenskar och utbrändhet – i landet som hyllar ”work-life-balance”

Även om det har hunnit rinna en del vatten under broarna sedan dess och stressexperten tycker att företag har blivit bättre på att arbeta förebyggande med stress har digitaliseringens alltmer utsuddade gränser mellan arbetsliv och privatliv ytterligare förvärrat problemet.

Vi ställer orimliga förväntningar på oss själva vad vi ska klara av att få in i vårt livspussel. När vi gör det riskerar vi att gå in i ett stressläge som ofta går att förknippa med aggressivitet.

Ett tydligt tecken i tiden är att Tomas Danielsson ser hur alltfler stressade 70-talister med villa, Volvo och vovve visar en aggressiv körstil i trafiken. Förutom att den sortens anspänningsenergi kännetecknas av att kroppen skruvar upp sig likt en spänd vajer som bland annat riskerar ett leda till sömnstörningar med risk för förödande konsekvenser i just trafiken riskerar den anspänningen även att leda till oerhört negativa konsekvenser på jobbet.

Genom ett onödigt aggressivt tempo får vi mindre uträttat än när vi i lugn och ro genomför en arbetsuppgift i taget.

För att undvika att gå in i ett stressläge direkt efter semestern ordinerar stressdoktorn att första arbetsveckan blir ren arbetsträning där man i lugn och ro går igenom e-post samt uppdaterar sig via kollegor.

Det är därför jag brukar rekommendera att du lägger semestern så att du kommer tillbaka mitt i veckan. Torsdag och fredag är fullt tillräckligt att uppdatera dig om vad som har hänt.”

Känner du ändå oro för att ha missat något viktigt bör du tänka på att mindre händelser redan är passé eller blir det i sinom tid, medan företag alltid informerar om stora händelser också i efterhand.

”Det råder en slags hjälp jag måste ha kontroll-känsla. Smarta telefoner tycks ha förvärrat den genom att vi numera vill uppdatera oss överdrivet mycket om vad som har hänt på jobbet sedan vi gick på semester.”

Läs även: Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går

Han anser att den som precis har kommit tillbaka från semestern eller är på väg att göra det inte ska planera in för mycket första helgen.

Du behöver ligga lågt för att klara omställningen. Jag brukar säga att man ska befinna sig i ett post semesterläge där det ska vara träligt första helgen.”

Han ger också rådet att undvika så kallad additionsstress genom att låta semesterberättelser från diverse skrytsamma kollegor addera till stressen.

”Det är lätt att den som inte har så mycket att skryta med känner sig otillräcklig.”
Smart lat är också att rekommendera för den som vill komma igång på ett bra sätt efter semestern.

”Du ska verkligen unna dig återhämtning för då får du mer uträttat.”

Han berättar också att hemligheten för många av de som tar sig riktigt långt i karriären är att de smiter från allt under semestern utan att känna skuld. Därmed kan de likt full-laddade Duracell-kaniner återvända till jobbet med fullt fokus.

Förutom att lära sig att stänga av helt anser Tomas Danielsson att chefer också måste lära sig att förvalta utvilade medarbetare efter semestern i stället för att trycka ”stressgasen” i botten från dag ett.

I syfte att få kreativiteten att blomstra måste chefen också ha mod att berätta om sina egna gränsdragningar samt våga visa att han/hon faktiskt inte är den mest sakkunniga på alla områden.

”Som chef ska du säga att jag och min partner redan har planerat att ta ut en långhelg i september för att vi vill undvika höstdeppen.”

För både chefer, men också medarbetare, anser han att det är är viktigt att lägga in små ljuspunkter i form av små ledigheter inför den långa och mörka höst, medan övertid och annat bästa plockas ut vid klämdagar samt jul och nyår.

Den viktigaste metoden alla kategorier för att undvika onödig stress är dock att inte jämföra sig med andra, utan att slappna av och våga vara den man är

”Då du har varit borta ett tag är det lätt att tro att alla andra klarar återgången från semestern bättre än du, men börjar du oroa dig över sådant riskerar du återigen att tappa kreativitet.”

Det fina i kråksången är att stressdoktorn numera anser sig ha utvecklat ett vaccin mot stress och siktar på att ge sig ut på en massvaccineringsturné av företag i höst. Vaccineringen består av två delar.

Dels går den ut på att lära såväl medarbetare som chefer att korta andhämtningspauser är ett av de mest effektiva botemedlen mot stress och utbrändhet.

”Själv tycker jag en bra metod är att sätta sig på någon sten med vatten i närheten med en kaffe latte i handen. Du måste ge dig själv mikropauser för att inte riskera att tappa i energi.”

Läs även: 6 av 10 arbetsplatser saknar arbete mot stress och psykosocial ohälsa

Dels går vaccineringen också ut på att lära både medarbetare och chefer att våga tala öppet om sin egna känslor av otillräcklighet.

”Vi behöver massvaccinera mot stress ungefär på samma sätt som vi gjorde mot svininfluensa 2008. I den vaccinationen ingår också att lära oss att våga tala öppet om våra egna stresskänslor.”

Lägg inte ihop skrytsamma kollegors semesterberättelser där typexempel är:

  1.  Att man har målat om hela släktgården
  2. Att man har fernisssat båten.
  3.  Att man inte har varit så mycket hemma att man ”bara” har hunnit läsa tre böcker.
  4. Att man tog en sista-minuten-resa då man inte stod ut med den dåliga svenska sommaren.
  5. Att man valde en klimatkompenserande hemester och därmed hann avverka en massa böcker samt Sommar-program i P1.

Läs även: Ny forskning visar att till och med svår stress kan vara nyttig

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST