ANNONS
Ulf Hagström, vd på ECOMB.

Ny teknik stoppar algblomning

Börsnoterade ECOMB genomför crowdfunding i dotterbolaget Ocean Recycle för att syresätta döda havs- och sjöbottnar. Ett LOI (Letter of Intent) är redan tecknat med den första kunden Burgsviken på Gotland.

”Sjöar och hav har varit rena soptippar, lite som att - ser man inte problemet så finns det inte. Allt syre har förbrukats, bottendöden breder ut sig och detta är roten till den algblomning vi ser i till exempel Östersjön varje sommar. Problemet är gigantiskt över hela jorden och nu är det hög tid att ta tag i detta”, konstaterar ECOMBs vd, Ulf Hagström. 

Miljöteknik i centrum

ECOMBs aktie är noterad på Spotlight Stock Market sedan 2011 och bolagets adelsmärke är miljöteknik. 

”Vi har sedan länge jobbat med att spruta in syre i stora kraftverkspannor för att förbättra förbränningen och minska utsläppen. Nu ska vi använda vår gedigna kunskap och göra i princip samma sak i vatten. Det handlar i båda fallen om att blanda in syret på ett effektivt sätt”, berättar Ulf Hagström.

ECOMB Ocean Recycle AB

ECOMB Ocean Recycle AB, dotterbolag till Spotlight-bolaget ECOMB, genomför en crowdfunding-kampanj via FundedByMe för en klimatsmart syresättningsteknik av döda havs- och sjöbottnar. Lösningen är en sol- och vinddriven farkost. Kapitalet från kampanjen går till det första fartyget och en fullskalig demonstration. Ett LOI finns med den första kunden, Burgsviken.

Konkurrerande tekniker

En konkurrerande lösning till Ocean Recycles patenterade Mobila syresättning är ytvattentekniken, där ytvatten med högre syrehalt pumpas ned till botten. 

”Verkningsgraden är låg, vi kan tillsätta mycket mer syre per bottenyta. Ytvattnet är dessutom sötare än bottenvattnet, därför kommer den naturliga salthalten på Östersjöns botten att minska, klart negativt”, menar Ulf Hagström. 

Injektion av kemikalier, ofta aluminiumklorid, i bottensedimentet är en annan teknik, men ofantliga mängder aluminium krävs för att åtgärda Östersjön. 

Fördelarna med Ocean Recycles mobila syresättning

Ocean Recycles patenterade mobila syresättningsteknik är i sina delar verifierad, bara konceptet är nytt. En klimatsmart farkost som drivs med vind och sol utan utsläpp. Att segla med en vindturbin har testats av Chalmers, i ett projekt tillsammans med STENA. Syre tillsätts med så kallad mikrobubbelteknik, genom slangar med extremt små hål. Mikrobubbeltekniken i stationära system har verifierats med stor framgång i 45 projekt i USA, där övergödda sjöar och havsvikar fått nytt liv.

”Syrehalten mäts kontinuerligt när vi kör. Därför kan vi tillsätta syret där det som mest behövs, man kan inte tillföra syre från ett fåtal stationära stationer och sen tro att det kommer att blanda sig i hela sjön”, säger Ulf Hagström.

Stor marknad

Insjöar och grunda havsvikar, som Burgsviken på Gotland, står i fokus i det korta perspektivet. Omkring 75 procent av Sveriges dricksvatten kommer från insjöar.  

”Vi har övergödningsproblem i var och varannan sjö globalt sett och alla inser värdet av att ha bra vatten. Dessutom finns samma problem i 500 havsområden runt om i världen”, säger Ulf Hagström. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST