Fotograf: Unsplash

Kinesiska företag flyttar produktion från Kina

USA:s tullar på kinesiska varor beskrivs som en faktor till att företag med produktion i Kina ser sig om för andra alternativ. 

Kinesiska företag följer efter sina utländska motsvarigheter ut ur Kina för att hitta alternativa produktionsbaser för att minska påverkan av handelskriget med USA. Det skriver Nikkei Asian Review. 

Sedan juni förra året har 33 noterade företag uppgett att de har planer på att bygga upp eller expandera sin produktion utanför Kina. Ungefär 70 procent av dessa planerar att påbörja tillverkning i Vietnam. 

USA:s tullar på kinesiska varor beskrivs som en faktor till att företag med produktion i Kina ser sig om för andra alternativ. En annan orsak är stigande löner och andra kostnader. 

UBS har sänkt BNP-prognosen för Kina till 6,1 procent från 6,2 procent för 2019, med antagandet att inget handelsavtal nås med USA men att dispyten inte trappas upp. Det rapporterar Bloomberg News. 

Ekonomin väntas växa 5,8 procent nästa år, vilket är en nedjustering med 0,3 procentenheter. 

Kinas centralbank har på måndagen satt sin dagliga referenskurs, fixing, för yuanen till 7,0211 per dollar. Det är 0,11 procent svagare än i fredags men i stort sett i linje med förväntningarna. 

Enligt en sammanställning från Bloomberg hade marknaden väntat sig en fixing på 7,029. 

Läs även: Alla flyg till Hongkong ställs in – protester når ”nödläge”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST