Storbanken: Handelsavtal med Kina dröjer till efter amerikanska presidentvalet

"Med tanke på Trumps nyckfullhet och att han utan förvarning eskalerat handelskriget mitt under pågående 'konstruktiva' förhandlingar, är frågan om Kina ens är intresserat av att nå ett avtal längre", kommenterar Danske Bank. 

Danske Bank tror att ett handelsavtal mellan USA och Kina dröjer till efter det amerikanska presidentvalet 2020. Det skriver bankens sparekonom Maria Landeborn i ett veckobrev.

Handelskriget mellan parterna har de senaste veckorna återigen blossat upp. USA har infört nya tullar och Kina har stoppat all import av amerikanska jordbruksprodukter.

Danske Bank anser att det ser allt mer troligt ut att konflikten kommer att dra ut på tiden till efter det amerikanska presidentvalet nästa höst.

"Med tanke på Trumps nyckfullhet och att han utan förvarning eskalerat handelskriget mitt under pågående 'konstruktiva' förhandlingar, är frågan om Kina ens är intresserat av att nå ett avtal längre. Det är fullt möjligt att den nuvarande situationen med svagare amerikansk tillväxt och haltande jordbruksexport passar Kina fint, eftersom den sakta men säkert bör underminera stödet för Trump på hemmaplan. Under tiden kan Kina fortsätta att stimulera ekonomin och hoppas på att få en ny president att förhandla med om drygt ett år", resonerar banken.

Den stora frågan är enligt sparekonomen vad Trump kommer att göra. Det anses finnas en risk att "han bedömer att den bästa strategin är att vara så hård som möjligt och gå all in i handelskriget".

"Dels kan han göra bedömningen att det är rätt sätt att få Kina att ge efter, och dessutom är det möjligt att han tror att det är vad hans väljare helst vill se. Ett fullskaligt handelskrig skulle sannolikt orsaka en global recession och vara negativt för börsen. Vi tror dock inte att det är sannolikt att Donald Trump väljer den hårdaste vägen, med tanke på att han inte är intresserad av att orsaka lågkonjunktur och börsras lagom till valet", skriver Maria Landeborn.

Det är enligt banken mest troligt att den nuvarande situation kommer fortsätta det närmaste året och att en eventuell eskalering av konflikten blir begränsad.

Läs även: Nya oroligheter skakade om New York-börserna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST