Positiv atmosfär på börsen: ABB-aktien tar ett glädjeskutt med ny vd

Stockholmsbörsen och de större Europamarknaderna inleder veckan på plus. Vid 9:10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,88 procent till 1.545. Ett haltande startfält i Asien, med helgstängt i bland annat Japan, noterade lätt stigande index i nattens handel och en väldigt tidig titt på USA-terminerna indikerar en positiv öppning i eftermiddag.

Järnmalmspriset fortsätter ner efter att oron för vikande efterfrågan i Kina ökat ytterligare. Terminerna i Singapore noterade sin lägsta nivå sedan slutat av mars i år.

Oljan handlas marginellt ner nu på morgonen och även valutamarknaden stod för små rörelser med kronan på 9:54 mot dollarn och 10:69 mot euron.

Osäkerheten om det blir något handelsavtal mellan Kina och USA kvarstår och det senast sagda är president Donald Trumps kommentarer i fredags att han inte är redo att sluta ett avtal med Kina och att han är tveksam till att det kommer att bli några handelssamtal i september. Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro sade senare på fredagen till CNBC att USA fortfarande planerar att hålla handelssamtal med Kinas förhandlare, och förbereder sig för att de ska komma till USA.

I morgonens och helgens nyhetsflöde:

* I linje med tidigare spekulationer bekräftades i helgen att Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB. Skiftet sker under det första kvartalet nästa år. ABB aktien är morgonens vinnare och stiger 3,78 procent efter 15 minuters handel. Sandvik sjunker 1,08 procent. 

Läs även: ABB utser Sandvik-chefen till ny vd

* Även Saabs vd Håkan Buskhe lämnar sin post och det under februari 2020. Saab stiger 0,27 procent.

* Lundin Golds gruva Fruta del Norte i Ecuador utvecklas enligt plan och bolaget upprepar att första guldet från gruvan är att vänta i det fjärde kvartalet i år.

* Africa Oils partner Tullow Oil har gjort ett "betydande" oljefynd utanför Guyana i ett projekt där Africa Oil har en mindre ägarandel. (indirekt cirka 3 procent)

Måndagens agenda är flortunn för såväl börs som makro. Rapportflödet vrids dock på senare i veckan med siffror från bolag som Leo Vegas, Holmen, Fingerprint, Ica och Nibe.

Läs även: Saabs vd och koncernchef lämnar nästa år


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST