Fotograf: pressbild

ABB utser Sandvik-chefen till ny vd

Investor står bakom ABB:s beslut om Björn Rosengren som ny vd.

Styrelsen för verkstadsjätten ABB har enhälligt utnämnt Björn Rosengren till vd och koncernchef.

Han ansluter till ABB den 1 februari 2020 och efterträder vd, Peter Voser, i rollen som koncernchef den 1 mars 2020. Det framgår av ett pressmeddelande från ABB.

Peter Voser kommer då att återgå till sin position som enbart styrelseordförande, där han kommer att stanna kvar i ytterligare några år.

Björn Rosengren har åtagit sig att stanna i minst 5 år när han tar över som vd för ABB. Det uppger ordförande Peter Voser vid en telefonkonferens på måndagsförmiddagen, enligt Reuters.

Sandvik uppger i sitt pressmeddelande att Björn Rosengren har meddelat ordföranden för Sandviks styrelse att han har för avsikt att säga upp sig och lämna bolaget från och med 1 februari 2020. Sandviks styrelse håller i dag ett möte för att inleda arbetet med att utse en ny vd och koncernchef för Sandvik.

”Det här har inte varit ett lätt beslut. Sandvik är ett fantastiskt bolag med stor framtidspotential och jag kommer att fortsätta leda organisationen med ett starkt engagemang till slutet av januari”, säger Björn Rosengren.

Investor är ABB:s största ägare med 11,2 procent av kapitalet och rösterna.

”Vi anser att han är rätt person att leda ABB under nästa fas av bolagets resa. Han har i sina tidigare ledande roller i flera olika bolag drivit och uppnått resultat vad gäller att skapa en decentraliserad kultur, förbättra performance och leverera värde”, säger Johan Forsell, koncernchef och vd på Investor, i en kommentar.

Läs även: ABB, Volvo och Atlas Copco bland företag bakom storbygge i Saudiarabien


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.