Fotograf: Montage VA.se, EU 2017 EE Flickr / Unsplash

Merkels tvärvändning: Statslån kan finansiera tysk klimatomställning

Regeringen ska behandla frågan den 20 september.

Tyskland överväger att göra en penningpolitisk u-sväng och överge sin hyllade finanspolitik för att istället lägga pengarna på ett kostsamt klimatprogram.

Det uppger en anonym tysk senior statstjänsteman, skriver Reuters.

Angela Merkels regering har sedan 2014 lyckats öka de offentliga utgifterna utan att öka skuldsättningen, tack vare en ovanligt lång tillväxtcykel, rekordhög sysselsättningsgrad, flytande skatteintäkter och Europeiska Centralbankens kvantitativa lättnadsprogram. 

Samtidigt kan ett eventuellt nytt prissättningssystem för koldioxidutsläpp ge extra klirr i statskassan. 

Enligt källor väntas Angela Merkels koalitionsregering överge den så välbalanserade penningpolitiken för att finansiera klimatåtgärder.

Bland annat vill regeringen dämpa effekterna av att landet ska sluta använda kolenergi, genom att styra 40 miljarder euro till drabbade regioner för att hjälpa dem i skiftet bort från fossila bränslen.

Ett nytt konstitutionellt tillägg kallat "debt brake" innebär att regeringen kan låna upp till motsvarande 0,35 procent av BNP, alltså 5-10 miljarder euro per år. Finansdepartementet leker nu med idén att använda "debt brake" för att finansiera klimatomställningsåtgärder.

Regeringen väntas behandla frågan den 20 september. 

Läs även: Hans klimatinitiativ ska få 66 miljoner bankanställda att driva förändring inifrån


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.