Fotograf: VA.se/Press

Studenterna som bestämde sig för att göra mobilmarknaden cirkulär

På tre år har de två finländska studenterna lyft Swappie till oanade höjder genom att köpa, reparera och sälja begagnade Iphones.

 

“De flesta har ingen aning om hur mycket skada vårt slit-och-släng beteende med mobiltelefoner innebär för miljön. När vi berättar för våra kunder att en enda mobil orsakar 86 kilo elektroniskt avfall blir de flesta uppriktigt chockade. Om man på riktigt vill göra skillnad för miljön går det inte att köpa ny mobil vartannat år” säger Sami Marttinen som tillsammans med sin studiekamrat från Aalto universitet i Helsingfors, Jiri Heinonen, startade Swappie för snart tre år sedan.

Det var efter dåliga erfarenheter av att köpa begagnade mobiler på Blocket som de båda studenterna kom på idén om att starta en verksamhet där man kunde köpa begagnade mobiler på ett smidigt och tryggt sätt.

“Många telefoner som såldes på andra sajter som till exempel Blocket överensstämde inte med beskrivningen, eller så visade sig hela köpet vara en bluff. Efter att ha pratat med vänner och bekanta förstod vi att det var ett vanligt problem.”

Att priset för en Iphone skjutit i höjden var också en pådrivande faktor bakom grundandet av Swappie.

Redan första året omsatte bolaget tio miljoner kronor och växte från 2 till 23 anställda. Nu är Swappie, med verksamhet i Finland, Sverige och Italien, ett av Nordens snabbast växande techbolag.

I slutet av 2018 nådde företaget en årlig omsättning på drygt 90 miljoner kronor och över 50 anställda och i år kommer bolaget att fortsätta att växa kraftigt säger Sami Marttinen.

“Den spikraka försäljningsuppgången tyder på att vi bara har sett början på denna växande cirkulära trend. Bra för plånboken och ännu bättre för miljön. ”

Syftet med Swappies verksamhet är att förlänga livscykeln på mobiltelefoner. Genom att stödja en cirkulär ekonomi där mobilers livscykel, än så länge bara Iphones, förlängs med flera år bidrar företag som Swappie årligen till att minska mängden elektroniskt avfall med flera miljoner kilogram.

I snitt kostar en Iphone från Swappie ungefär 30 till 40 procent mindre än en ny.
“Vi köper ofta telefonerna från företag och Ibland säljer vi mobiler som är i helt nyskick, då kanske de kostar 15 procent mindre.”

Vad gör ni med mobiler som inte kan återförsäljas?

“Om den är vattenskadad till exempel får säljaren en mindre symbolisk summa. Vi säljer inte skadade mobiler vidare och de förs till en elektronikåtervinning efter att vi har tagit hand om de delar av mobilen som kan återanvändas.”

I våras tog Swappie in cirka 50 miljoner kronor i nytt kapital från riskkapitalaktörer som Inventure, Lifeline Ventures och Reaktor Ventures. Totalt har bolaget hittills tagit in cirka 60 miljoner kronor i externt kapital.

 

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.