Fotograf: Unsplash

Stockholmsbörsen: Lucara Diamond höjer produktionsprognosen – aktien lyfter

Stockholmsbörsen inleder fredagen svagt negativt. Gruvbolaget Lucara Diamond har rapporterat om fallande intäkter, men höjde produktionsprognosen. 

Stockholmsbörsen inleder fredagen med svagt negativ tendens, efter att ha stigit på torsdagen i likhet med börser världen över. Vid 9.10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,38 procent till nivån 1.545. 

I USA stängde börserna på torsdagskvällen tydligt högre med ett lyft på 1,9 procent för S&P 500. De asiatiska börserna har utvecklats blandat under morgonen, med uppgångar i Tokyo och Seoul och nedgångar i Fastlandskina.

USA-räntorna har på fredagen åter vänt nedåt, då handelspessimisterna fick vatten på sin kvarn av nyheten om att USA bromsar beslutet att låta amerikanska företag återuppta affärerna med kinesiska Huawei.

Gruvbolaget Lucara Diamond har rapporterat om fallande intäkter och resultat för andra kvartalet. Produktionen vid Karowegruvan ska dock ha varit stabil under kvartalet och Lucara höjde även produktionsprognosen för helåret. Aktien stiger med 0,98 procent. 

Jefferies har tagit upp gamingbolaget Paradox till bevakning med en köprekommendation och riktkursen 177 kronor. Aktien stängde på torsdagen vid 150:90 kronor.

Läkemedelsinvesteraren Medcap har redovisat ett nettoresultat på nära 14 miljoner kronor från kvarvarande verksamheter och en omsättning som ökade 8 procent. Bolagets vd talar i rapporten om "det bästa första halvåret i koncernens historia".

First North-bolaget Flexqube ökade i andra kvartalet förlusten på rörelseresultatnivå till 5,2 miljoner kronor, samtidigt som omsättningen minskade 2 procent rensat för valuta. Även orderingången minskade.

Prospekteringsbolaget Filo Mining planerar ett omfattande borrprogram vid koppar- och guldfyndigheten Filo del Sol i Sydamerika. Borrningarna ska påbörjas i november, enligt bolaget.

För Securitas och Loomis vidkommande noteras att dansk-brittiska rivalen G4S nu beslutat att knoppa av sin kontanthanteringsverksamhet.

En explosion inträffade på torsdagen vid SSAB:s järnverk i Oxelösund. Branden ska enligt bolaget vara släckt och SSAB bedömer inte att händelsen ska leda till något produktionsbortfall.

Smart Energy observationslistades i onsdags på NGM Nordic MTF, på grund av det stora antalet turer i bolaget de senaste månaderna. Bolagets vd Jesper Starander uppgav på torsdagskvällen att förändringarna har varit "nödvändiga" för att skapa bättre möjligheter för Smart Energy.

Läs även: Brexitsvängningar värst för småföretagen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST