Fotograf: Wikimedia

Tennisstjärnornas miljonvinster – på och utanför banan

Roger Federer ligger på en 5:e plats och Serena Williams innehar plats 63 på Forbes lista över de rikaste idrottarna. 

Serena Williams, vinnare av 23 Grand Slams, är känd för sitt framträdande både på tennisplanen och i företagsvärlden. Hon har investerat i 34 startups under de senaste fem åren. Investeringsfokuset ligger på företag grundade av kvinnor eller minoriteter.

Hennes årsinkomst ligger på 342 miljoner kronor, enligt en ny lista från Forbes.

Den manliga tennislegenden, Roger Federer, är nu 38 år och en av de rikaste idrottsmännen med den estimerade årsinkomsten på 1.1 miljarder kronor, enligt forbes

Roger Federer började spela tennis som åttaåring. Då han var 14 år blev han nationell juniormästare i Schweiz och 1998 vann han Wimbledon för juniorer, skriver Business Insider

När tennislegendaren var 21 år kammade han hem sin första Wimbledonturnering och en vinstpeng på 6.7 miljoner kronor. Sedan dess har han vunnit 20 stycken Grand Slam världen över.

Sponsorer som bidragit till hans förmögenhet har varit allt från Rolex till Credit Suisse.

Avtalet med Rolex rapporterades vara värt 144 miljoner kronor. Som Rolex främsta ambassadör, bär Roger Federer de noggrant utvalda klockorna som matchar turneringen varje gång han lyfter trofén inför kameran.

Förra året löpte ett 10-årigt avtal med Nike ut, värt nästan 1.2 miljarder kronor. Därefter skrev den schweiziske stjärnan ett 10-årigt kontrakt med Japanska klädmärket Uniqlo, för nästan 2,9 miljarder kronor.

Roger Federer är även ambassadör för champagnemärket Moet & Chandon som nyligen släppte ett begränsat antal av flaskor för att fira hans 20:e år som professionell tennisspelare. Flaskorna såldes för 221 000 kronor styck och vinsten gick till tennisstjärnans välgörenhetsorganisation. Federerstiftelsen grundades 2003 och har sedan dess samlat in 384 miljoner. 

Läs även: Så högt värderade är världens främsta fotbollslag


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST