Fotograf: Pressbild

Japan ger sig in i det emissionsfria fartygsracet

Detta blir det första batteridrivna tankfartyget. 

Ett långsiktigt mål från FN:s internationella sjöfartsmyndighet, IMO, är att utsläppen från världens fartygsflottor ska halveras därtill skärps även kraven för svavelutsläpp. Fartygen kan välja att tackla dessa genom att övergå till eldrift.

Mitsubishi har tillsammans med tre inhemska företag byggt ett emissionsfritt tankfartyg som ska trafikera Tokyobukten från mitten av 2021, skriver Ny Teknik.

Fartyget ska drivas på batterier som laddas med el från solpaneler. Utmaningen med eldrivna fartyg är att de ska klara av att resa tusentals mil över öppet hav, skriver Sveriges Radio.

Konsortiet bakom, E5 Lab, vill sätta en ny standard för hela näringen. Förutom batteridrivna skepp, vill konsortiet arbeta för att utveckla automatisering och sensorteknik på fartygen. Detta skrivs ett pressmeddelande.

Även i Norge pågår en elektrifiering. Där ska Kongsberg Gruppen ASA utveckla containerfartyg.

Rolls-Royce började sin försäljning av batteridrivna fartygsmotorer under förra året.

Läs även: Rolls Royce vill flyga elhybridflygplan – redan om 2 år


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.