Fotograf: NPS Climate Change Response Flickr

Experter varnar: Jorden brukas 100 gånger snabbare än den byggs upp

En ny avgörande rapport har släppts från FNs IPCC.

 Klimatkrisen förstör möjligheten för jorden att försörja människan.

Och situationen förvärras när de globala temperaturerna höjs, enligt en ny rapport från FNs Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Rapporten har förberetts av fler än 100 experter från 52 länder och släpptes på torsdagsförmiddagen. 

Enligt rapporten stängs tidsfönstret att adressera klimathotet snabbt. En halv miljon människor lever redan på ställen som kommer att förvandlas till öken, och jorden förbrukas 10 till 100 gånger snabbare än den återuppbyggs.

Den globala uppvärmningen orsakar torka, jorderosion och skogsbränder, försvårar skördar vid ekvatorn och värmer upp permafrosten nära polerna. 

Fortsatt uppvärmning kommer att leda till klimatförhållanden som aldrig tidigare har skådats. Risken för svält, migration, konflikt och skada på ekosystemen ökar dessutom ju mer uppvärmningen eskalerar. 

Rapporten trycker på det faktum att mänskligheten står inför ett avgörande val mellan att gå in i en "farlig" cirkel, som kan utlösa många kedjereaktioner.

Att istället ta hand om jord och skog, förvara kol, dra ner på köttkonsumtion och minska matsvinneri skulle spela en avgörande roll för att tackla klimatkrisen, menar experter i rapporten.

Sådana åtgärder skulle också förbättra människors hälsa, minska fattigdom och tackla de stora förluster som djurlivet drabbas av. 

Läs även: Ny studie: Stockholm lika varmt som Budapest 2050

Konsumtion av fossila bränslen måste upphöra för att undvika "en oersättlig förlust i de ekosystem som krävs för mat, hälsa och boende", menar rapporten.

Att använda land felaktigt står för nästan en fjärdedel, 23 procent, av planetens totala utsläpp.

En av de starkaste slutsatserna från IPCC-rapporten är att jordbruk orsakar sådan förstörelse av jorden att den förloras nästan 100 gånger snabbare än den byggs upp.

Rapporten uppmanar till handling hos regeringar och företag, inklusive att genast upphöra med avskogning och att omfördela jordbrukssubventioner. Det skulle dock ta decennier innan flertalet av förslagen skulle få effekt.

IPCC-rapporten föreslår också att man ska börja faktorera in miljökostnader i mat. 

Catarina Brandmayr är verksam vid tankesmedjan Green Alliance. Till The Guardian säger hon att det huvudsakliga budskapet med rapporten är situationens akuthet.

"Vi måste agera nu för att plantera nya skogar, för att återställa våra ekosystem och, ja, för att äta mindre kött." 

Läs även: Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST