Fotograf: Unsplash

Brexitsvängningar värst för småföretagen

Magdalena Andersson rekommenderar företag att börja söka tillstånd och betala tullar och moms.

Över 1 000 svenska företag har dotterbolag i Storbritannien, enligt svenska ambassaden i London. Och företagsägare är oroliga för de konsekvenser som Brexit kan få, skriver SvD.

Svenska Handelskammaren i Londons vd, Peter Sandberg, menar att många företag inte är redo för Brexit - och särskilt inte småföretag. 

Medan stora företag omfattas av en annan typ av reglering och stegen ofta är mer självklara i hur de måste förbereda sig, har små företag ofta inte råd med rådgivning eller längre förberedelser.

De stora företagen har räknat med att utträdet skulle ske redan i slutet av mars och förberett sig sedan dess. Mindre företag måste dock vänta med att dra igång processen tills utträdet är helt klar, säger Peter Sandberg till SvD.

Han rekommenderar företag att se över sin distributionskedja och att säkerställa att de kommer att ha tillgång till de produkter som krävs.

Magdalena Andersson (S) uppmanar företag att börja söka tillstånd och betala moms och tull.

"Är man ett litet företag och handlar med Storbritannien, men inte med länder utanför EU, så är det en hel del nya saker som man behöver sätta sig in i", säger hon till SvD.

Läs även: Bransons brandtal för ny brexitomröstning: "Storbritannien är farligt nära en fullskalig katastrof"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.