Fotograf: Pexels

Samarbetet som ska upptäcka demens

Teknikjätten Apple och läkemedelsbolaget Eli Lilly studerar data från Iphone och smartklockor. 

Teknikjätten Apple och läkemedelsbolaget Eli Lilly har börjat samarbeta för att undersöka om data från Iphone och Apples smartklockor kan upptäcka demens och Alzheimers. Det rapporterar CNBC.

Studien har hittills pågått i över 12 veckor och inkluderat 82 friska personer samt 31 människor med olika varianter av demens. Deltagarna fick använda en Iphone, en Apple Watch och en Beddit sömn-tracker.

Enligt forskningen ska människor med symptom av kognitiv nedsättning skriva långsammare, mindre ofta och skicka färre sms än friska människor. Men forskarna är noggranna med att påpeka att forskningen har restriktioner, det kan inte dras någon långsiktig slutsats ännu. Forskningen ska presenteras under torsdagen på SIGKDD-konferensen.

I dagsläget lider över 6 miljoner människor i USA av demens.

Enligt Alzheimer fonden lider 160 000 i Sverige av demens. Det kan ses som vår nya folksjukdom. 

Läs även: Konsten att komma ihåg allt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.