Damian Lewis, Paul Giamatti och Maggie Siff. Fotograf: Chris Pizzello/TT

Lista: De bästa serierna om finansvärlden

Har du kvar lite av din semester men orkar inte hitta på nya grejer? Här kommer tips på serier om finansvärlden. 

1. Billions 

En man ligger på golvet. Hans händer och ben är bundna med ett tjockt rep och hans mun är tejpad. Hjälplöst tar han emot ett slag - en kvinna klädd i svart trampar på hans bröst och fimpar en cigarett i den levande kroppen. Den första scen avspeglar hela serien och föreställer New Yorks finansvärld. 

I serien möts Chuck Rhoades (Paul Giamatti), åklagare i Södra delen av New York, en av tidernas mest framgångsrika miljardärer Robert Axelrod (Damian Lewis) som driver en investment hedgefond, Axe Capital. Publiken älskar och hyllar Axelrod men det som döljs bakom lyckad karriär är insiderbrott och mutor.

Chuck Rhoades som drivs av en otrolig känsla för rättvisa använder alla sina resurser för att sätta Axelrod i fängelse. Allt förvandlas till en kamp mellan två läger av genier och kreativa hjärnor. 

Det som saltar till det hela är åklagarens fru Wendy Rhoades (Maggie Siff) som är övertygad att hon inte behöver välja sida. Hon är psykiatrier och prestationscoach på Axe Capital och tjänar nästan tio gånger mer än sin man. Hennes nära relation till miljardären och lönen förargar både Chuck Rhoades och Axelrods fru, och blir en ytterligare utmaning för båda parter. 

Bland de svenska skådisarna finns Malin Åkerman, som spelar Axelrods fru

2. What/If 

Är det okej att låta sin man vara otrogen för din egen skull? 

Lisa Ruiz-Donovan (Jane Levy) är lyckligt gift och alla runt omkring kallar henne och hennes man för ”perfect couple”. Och det stämmer. Men allt ändras på en natt. 

Hela sitt liv har Lisa Ruiz-Donovan spenderat på att ta fram ett cancerläkemedel som skulle kunna ha räddat liv på hennes lilla syster. Nu är hon desperat att locka finansiella resurser till sin start-up - investerare tackar nej, en efter en. 

Men helt plötsligt träffar hennes man Sean Donovan (Blake Jenner) en riskkapitalist Anne Montgomery (Renée Zellweger) som är beredd att investera på ett enda villkor - hon ska få spendera en natt med Sean. Innan dess ska de skriva på kontraktet att ingen av parterna får berätta om vad som har skett den natten. Om någon bryter mot avtalet, går all äganderätt till Anne Montgomery. 

Och det är inte en hjälplös, klumpig och icke-attraktiv Bridget Jones-karaktär han ska få chansen att spendera en natt med, utan vi möter Renée Zellweger som rik, mäktig, stark och en snygg kvinna för sin ålder. 

Serien har ett helt oväntat slut och det går nästan inte att utesluta vad som egentligen har hänt under den hemlighetsfulla natten. 

3. Parks and Recreation 

Leslie Knope (Amy Poehler) älskar sitt jobb. Hon arbetar på parkförvaltning i Pawnee i Indiana. Hennes största dröm är att äntligen bygga en park. Men tyvärr är det endast hon som är så pass engagerad. Hela hennes kontor är fullt av ambitionslösa människor som bara försvårar det för henne. 

Inte så mycket om stora investeringar utan mer om hur en statstjänsteman trogen sitt jobb försöker få in pengar till sitt drömprojekt. I en komedi på gränsen till satir beskrivs en verklighet där den som verkligen vill göra världen till en bättre plats möts av ovilja och brist på intresse uppifrån. 

Återigen räcker med de första tre säsongerna, såfort Leslie Knope hittar sig en man. 

Har redan sett alla serier på listan? Snart kommer nya tips!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST